Publicat de: damianion | martie 31, 2011

Romania imbatraneste!

Romania imbatraneste! Ponderea populatiei Romaniei cu varsta peste 60 de ani se va dubla pana in 2050. Care vor fi efectele fenomenului?
  • Ponderea populatiei Romaniei cu varsta peste 60 de ani se va dubla in urmatorii 40 de ani, la 39,5%

Situatia va atrage cresterea cheltuielilor pentru pensii si servicii de sanatate de la 13,1% din PIB in 2007, la 23,2% din PIB in 2060.

„Speranta de viata lunga si societatile care imbatranesc fie sunt deja o realitate, fie vor deveni realitate in curand in numeroase tari. Evolutia pozitiva a longevitatii este in general rezultatul unui enorm progres social si in domeniul medical. Dar un nivel superior al longevitatii aduce cu sine un pret ce va trebui platit„, arata un studiu Allianz Demographic Pulse, transmis de Allianz-Tiriac Asigurari.

In zona euro, cheltuielile guvernamentale pentru pensii, ajutoare sociale si servicii de sanatate vor ajunge pana aproape de 30% din Produsul Intern Brut in anul 2060. In Romania, aceste cheltuieli sunt asteptate sa ajunga la 23,2% din PIB in anul 2060, comparativ cu o rata de 13,1% din PIB inregistrata in 2007.

  • Cresc cheltuielile pentru pensii

Studiul mai arata ca, in Romania, cheltuielile cu pensiile vor creste cel mai mult, cu peste 9 puncte procentuale din PIB, intr-un interval de circa 50 de ani (de la 6,6% din PIB in 2007, la aproximativ 15,8% din PIB in 2060).

„Cu toate acestea, provocarile care rezulta din imbatranirea populatiei vor diferi radical in Uniunea Europeana fata de Statele Unite ale Americii si de Asia, depinzand de sistemele sociale existente”
, se mai spune in studiu.

www.9am.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: