Publicat de: damianion | martie 31, 2011

Cele mai sarace tari din lume

Ca urmare a razboaielor, genocidului, penuriei de resurse, proastei gestionari a agriculturii, accesului limitat la apa potabila si la servicii de sanatate, care au accentuat saracia, aceste 20 de natiuni au trebuit si inca mai trebuie sa depaseasca multe adversitati. Afla care sunt acestea!

Haiti si Burkina Faso

Avand un produs intern brut (PIB) pe cap de locuitor, majoritatea acestor tari sunt totodata si teritorii sau protectorate ale unor tari europene, potrivit sectiunii de business a Rediff.com. Din aceste 20 cele mai sarace tari in punct de vedere al PIB-ului/cap de locuitor, 18 se afla in Africa, iar acest lucru nu este de mirare avand in vedere ca, in ultimele patru decade, acest continent a avut de suferit de pe urma foametei si razboaielor.

Mare parte din aceste tari sunt incetinite si mai mult de faptul ca nu au guverne eficiente, iar acest lucru este rezultatul instablitatii si razboaielor civile. Totodata, de vina mai sunt si oficialii corupti care fura din fondurile statului, redirectioneaza ajutoarele venite din vest si taxeaza, in loc sa incurajeze, tot ceea ce industriile acestor tari pot produce.

Paradoxul este, ca desi, multe tari africane au resurse bogate, acestea nu au acces la capitalul necesar pentru a-si dezvolta infrastructura si astfel, exploata aceste resurse.

  •  Haiti

Populatie: circa 9,17 milioane de locuitori
PIB:  11.5 miliarde de dolari
PIB/capita: 1.338 de dolari

Haiti, a doua cea mai saraca tara din afara continentului african, a fost lovita de dezastre naturale, seceta si foamete si are un sistem de sanatate precar. Pe langa calamitatile naturale, timp de 30 de ani, datorita regimului dictatorial dur al doctorului Francois „Papa Doc” Duvalier si al fiului sau Jean-Claude „Baby Doc” Duvalier , tara a avut parte de cei mai negri ani ai sai. Sub conducerea acestor doi dictatori, Haiti s-a confruntat cu un „exod de creiere” masiv, dupa care inca nu s-a recuperat.

Si pentru a lucrurile sa fie complete, tara a fost lovita in 2010 de un cutremur de 7 grade pe scara Richter, care a dus la moartea a circa 230.000 de persoane.

  •  Burkina Faso

Populatie: 16,2 milioane de locuitori
PIB: 17,7 miliarde de dolari
PIB/capita: 1.304 dolari

Infrastructura acestei tari aflate in vestul Africii, a fost afectata din 1980 incoace de inundatii frecvente si de o serie de lovituri de stat.

Principalul bun pe care il exporta Burkina Faso este bumbacul, insa, partial din cauza inundatiilor si fluctuatiilor din industrie, recoltele de bumbac nu au putut sustine economia acestei tari.

www.9am.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: