Publicat de: damianion | martie 30, 2011

Respingerea socială doare la propriu

Expresia „mă doare când mă simt respins” s-ar putea să nu fie doar o figură de stil. Conform unui studiu recent regiunea din creier care răspunde durerii fizice are tangențe cu regiunea ce reacționează la respingerea socială.

respingere_sociala_400Studiul a fost făcut pe 40 de persoane implicate în relații romantice, care au trecut printr-o despărțire reală, nedorită, în ultimele șase luni, și care au afirmat că gândul despărțirii le-a dat senzația de respingere. Situațiile test în care s-au regăsit respondenții au fost: (1) vizualizarea unei fotografii a fostului partener și rememorarea despărțirii, (2) vizualizarea unei fotografii a unui prieten și rememorarea unei experiențe pozitive cu acea persoană, (3) senzația de căldură și mângâiere produsă de un dispozitiv atașat și (4) senzația de căldură dureroasă, dar nu distrugătoare, produsă de același aparat. Conform studiului, prima și ultima opțiune au atras aceleași răspunsuri ale creierului.

„Aceste rezultate dau un nou sens ideii că respingerea ‘doare'”, scrie Ethan Kross de la Universitatea Michigan, autor al studiului. Co-autorul Edward Smith de la Universitatea Columbia a explicat că evenimentele psihologice sau sociale pot afecta regiuni ale creierului dedicate durerii fizice. Într-un anume sens am putea spune că „nu e o metaforă”, a afirmat Smith.

Concluzia studiului este aceea că stresul emoțional, cum ar fi pierderea unei persoane iubite, îi poate afecta și fizic pe oameni. Rezultatele studiului au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences (pnas.org), ediția din 29 martie.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: