Publicat de: damianion | martie 29, 2011

CE vrea să elimine mașinile convenționale din orașe

Comisia Europeană plănuiește să elimine complet din orașe mașinile cu combustibil convențional, până în 2050. O etapă intermediară în realizarea acestui obiectiv va fi înjumătățirea numărului mașinilor obișnuite, până în 2030. Aceasta și alte obiective sunt cuprinse în strategia denumită Transporturi 2050.

blocaj traficCE și-a propus totodată ca, în patru decenii, să reducă numărul deceselor provocate de accidente rutiere. Și nevoia de a combate fenomenul blocajelor de trafic e evidențiată în documentul de evaluare a impactului Strategiei 2050. Blocajele în trafic consumă aproximativ 1% din Produsul Intern Brut (PIB) anual al Europei. În Londra, 20% din angajați petrec mai mult de două ore pe zi pe drum între locuința personală și locul de muncă, ceea ce înseamnă mai mult de o zi lucrătoare pe săptămână. În Germania, 37% dintre angajați pierd o oră pe zi pentru transport.

Strategia „Transporturi 2050” urmărește realizarea unui sistem de transporturi care să crească nivelul de mobilitate a oamenilor dar, în același timp, să elimine obstacolele majore din domeniul transporturilor, a explicat vicepreşedintele CE Siim Kallas. „Avem capacitatea şi în acelaşi timp datoria de a realiza ambele deziderate. Ideea larg vehiculată că pentru a combate schimbările climatice e nevoie de reducerea mobilității este una falsă,” a mai spus Kallas.

Dacă strategia Comisiei Europene va fi respectată, emisiile de gaze cu efect de seră, rezultate din transporturile europene, vor fi diminuate cu 60%. Conform statisticilor Agenției Europene pentru Mediu, emisiile de gaze cu efect de seră din industria transporturilor (incusiv aviatic și maritim) a crescut cu aproximativ 34% în mai puțin de două decenii (1990-2008). Între timp, industriile producătoare de enegie și-au redus emisiile doar cu aproape 9%. Transporturile sunt responsabile pentru aproape un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră din Europa.

Strategia Transporturi 2050 mai vizează stimularea creșterii economice și crearea de noi locuri de muncă, simultan cu reducerea semnificativă a dependenței Europei de petrolul din import. „Pentru ca Europa să îşi creeze o bună poziţie concurenţială în lume, să asigure calitatea vieţii de zi cu zi a cetăţenilor săi, are nevoie imperioasă de sisteme de transport performante”, susține Kallas. Comisia Europeană are în vedere crearea unui Spațiu unic european al transporturilor și a unei rețele de transport complet integrate, care să permită o transformare radicală a tiparelor de transport de persoane și de mărfuri. 

Peste 10 milioane de oameni lucrează în industria transportului european. Aceasta înseamnă, potrivit Eurostat, aproape 4,5% din totalul angajaților din Europa și echivalentul a 4,6% din PIB. Sectorul de producție a echipamentului în domeniul transporturilor adaugă la acest procent încă 1,7% din PIB și 1,5% din numărul total de angajați. De asemenea, conform ECSA (Comunitatea Europeană a Asociațiilor Proprietarilor de Nave), Europa deține cea mai mare flotă maritimă, la nivel mondial, cu peste 300.000 de marinari la bordul vaselor comerciale și alte 3 milioane de oameni angajați la locuri de muncă conexe. Peste 80.000 de vase comerciale ancorează în porturile Europene în fiecare an, se arată într-un document de lucru al Comisiei Europene.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: