Publicat de: damianion | martie 26, 2011

Puţini americani văd în catastrofele naturale semne divine

Numărul americanilor care cred că Dumnezeu pedepseşte ţările pentru păcatele propriilor cetăţeni este destul de mic, conform unui sondaj realizat recent, în contextul unor afirmaţii despre faptul că Japonia ar fi fost lovită de o pedeapsă divină.

Uraganul Katrina

Sondajul a fost realizat de Public Religion Research Institute (PRRI) în parteneriat cu Religion News Service.

Cei mai mulţi dintre americani sunt înclinaţi să atribuie dezastrele naturale unor fenomene precum încălzirea globală, şi mai puţin unor intervenţii divine sau unor semne care ţin de apocaliptica biblică.

Cercetarea a arătat că 7 din 10 americani cred că Dumnezeu este o persoană cu care omul poate să aibă o relaţie personală; 56% dintre respondenţi au declarat că Dumnezeu controlează tot ce se întâmplă în lume. Doar 38% dintre americani cred că inundaţiile, cutremurele şi alte catastrofe naturale sunt semne de la Dumnezeu. Un procent de 29% dintre respondenţi au afirmat că Dumnezeu pedepseşte, uneori, naţiunile din cauza imoralităţii unora dintre cetăţenii lor.

Convingerea că anumite catastrofe naturale sunt semne şi pedepse divine s-a dovedit a fi mai puternică în rândul evanghelicilor americani. Astfel, 59% dintre evanghelicii albi sunt de părere că dezastrele naturale sunt semne de la Dumnezeu, comparativ cu catolicii, dintre care doar 31% împărtăşesc aceeaşi idee.

Evanghelicii albi sunt mult mai înclinaţi să aibă o lectură literală a Bibliei şi să vadă în cutremure şi dezastre nişte semne de la Dumnezeu pentru lume, a declarat Robert P. Jones, CEO la PRRI.

„Este interesant că majoritatea americanilor cred într-un Dumnezeu personal şi că Dumnezeu controlează tot ceea ce se întâmplă în lume… dar apoi ezită în a vedea o legătură directă între aceste credinţe şi judecata sau rolul direct al lui Dumnezeu în dezastrele naturale”, a mai precizat Jones.

Suferinţele unor oameni nevinovaţi îi fac pe 18% dintre americani, conform sondajului PRRI, să se îndoiască uneori de Dumnezeu.

Sondajul a fost realizat prin telefon în perioada 17-20 martie, fiind chestionate 1.008 persoane.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: