Publicat de: damianion | martie 26, 2011

Curtea Neamurilor: Vaticanul în dialog cu ateii

Vaticanul a lansat o serie de dezbateri publice cu ateii şi cu toţi cei care nu cred în Dumnezeu. Seria dezbaterilor a fost iniţiată într-o serie de instituţii culturale din Paris, societatea franceză fiind cunoscută pentru secularismul puternic şi pentru scoaterea religiei în afara spaţiului public.

Dialog

Dezbaterile vor avea loc în instituţii renumite precum Universitatea Sorbona şi Institutul Francez.

Seria de dezbateri poartă numele de „Curtea Neamurilor”, denumirea fiind inspirată dintr-un detaliu al Templului de la Ierusalim, din vremea lui Iisus, această curte fiind locul unde evreii şi păgânii puteau să stea împreună. Dezbaterile vor continua în următorii 2 ani şi vor avea loc în cel puţin 16 oraşe de pe continentele european şi nord-american, informează Reuters.

„Dialogului cu celelalte religii trebuie să îi adăugăm dialogul cu aceia pentru care religia este ceva necunoscut, pentru care Dumnezeu este necunoscut…”, a declarat Papa Benedict al XVI-lea.

Scopul acestor dezbateri este să îi conducă pe creştini şi pe atei la identificarea elementelor care îi unesc, nu să se transforme în controverse interminabile între cele două tabere. „Este o invitaţie către cei necredincioşi… să înceapă o călătorie împreună cu credincioşii, prin deşert”, a precizat cardinalul Gianfranco Ravasi, ministrul culturii de la Vatican.

Ravasi a subliniat că scopul dialogului nu este convertirea ateilor la creştinism, ci lămurirea anumitor confuzii şi abordarea unor subiecte de interes pentru ambele părţi, precum dragostea, moartea, adevărul, binele şi răul.

Iniţiativa unui dialog cu ateii i-a aparţinut Papei Benedict al XVI-lea, care a propus acest proiect încă din anul 2009.

„Noi, credincioşii, trebuie să-i avem la inimă chiar şi pe acei oameni care se consideră pe ei înşişi agnostici sau atei. Când vorbim despre o Nouă Evanghelizare, aceşti oameni sunt, probabil, surprinşi. Nu vor să se vadă pe ei înşişi ca obiect al misiunii sau să renunţe la libertatea lor de gândire şi voinţă. Totuşi, întrebările despre Dumnezeu rămân valabile chiar şi pentru ei, chiar dacă ei nu pot să creadă în natura reală a preocupării Lui pentru noi”, a declarat suveranul pontif, notează independent.co.uk.

Vaticanul a anunţat încă din 2010 că reprezentanţi ai noului ateism, precum Richard Dawkins şi Cristopher Hitchens, cunoscuţi publicului larg pentru atacurile vehemente şi tăioase împotriva creştinismului, nu vor fi invitaţi la dezbateri. Ateii care au dovedit „agresivitate”, „spirit polemic”, „ironie” şi „sarcasm” nu reprezintă ţinta acestui dialog, a declarat cardinalul Ravasi.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: