Publicat de: damianion | martie 22, 2011

America cere la ONU respectarea drepturilor gay

Administrația Obama va introduce prima adresă către ONU prin care organizația internațională e solicitată să combată discriminarea persoanelor gay. AP informează că este o schimbare radicală de perspectivă după ambiguitatea poziției SUA în timpul anilor administrației Bush.

Documentul cere națiunilor unite să pună capăt urmăririlor și acuzelor în justiție ce se aduc persoanelor gay. Declarația va fi propusă marți 22 martie la Geneva, în cursul anului putând fi votată o rezoluție în acest sens. „Suntem foarte îngrijorați de faptul că în lume sunt oameni uciși, arestați sau hărțuiți din cauza orientării lor sexuale sau a faptului că sunt femei”, a spus americanca Suzanne Nossel, consilier al secretarului de stat în relația cu organizații internaționale. „Adresa prezentă va trimite un mesaj puternic pe întreg globul că astfel de abuzuri nu ar trebui să fie tolerate.”

Nossel afirmă că America a preluat cu mândrie rolul de promotor al recunoașterii drepturilor gay, văzute ca drepturi ale omului. Documentul beneficiază de sprijinul a mai mult de 80 de state. În 2008 a mai fost depusă o adresă a Franței care nu a beneficiat de o rezoluție. Administrația Bush s-a opus, alături de Rusia, China, Vatican și câteva state islamiste. În 2003 a avut loc o dispută aprinsă în Human Rights Commission după ce Brazilia a făcut o propunere similară susținută de țări europene. Țările islamiste au denunțat expresia „orientare sexuală”, iar Pakistanul a preferat termenul „dezorientare sexuală”.

Rezoluțiile ONU și Human Rights Council nu au autoritate legislativă ci doar reflectă opinia majorității. Totuși reprezentanții gay afirmă că un astfel de pas este foarte important, întrucât în aceeași situație au fost, cu ani în urmă, drepturile femeilor, ale copiilor, ale minorităților religioase sau ale altor grupuri vulnerabile sau marginalizate.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: