Publicat de: damianion | martie 18, 2011

ONU aprobă atacurile aeriene asupra Libiei

Consiliul de Securitate al ONU a autorizat luarea „tuturor măsurilor necesare” pentru a opri acțiunile lui Gadhafi din Libia. Decizia ONU a venit la câteva ore după ce dictatorul a jurat că va porni asaltul final împotriva protestatarilor.

Consiliul de securitate al ONURezoluția ONU are în vedere protejarea civililor de atacurile forțelor militare libiene și include constituirea unei zone de interdicție a zborurilor. Secretarul de stat american Hillary Clinton a spus, conform AP, că o zonă de interdicție aeriană implică bombardarea unor ținte de pe teritoriul Libiei și a unor sisteme de apărare ale țării. Deși în rezoluția ONU nu se specifică clar care vor fi etapele procesului de intervenție în Libia, analiștii militari spun că sunt vizate în special aeroporturile, pistele de decolare, radarele și flota aeriană. Rezoluția ONU interzice un atac infanterist, pentru a exclude orice acuză de cucerire teritorială.

După mai multe săptămâni de deliberare, Occidentul a reacționat relativ rapid în contextul în care Gadhafi a jurat că va elibera orașul Benghazi și va acționa „fără milă și fără compasiune”. Escaladarea conflictului este evidentă. Gadhafi a declarat, în cadrul unui interviu acordat unei televiziuni portugheze înaintea votului ONU, că țara sa va reacționa cu putere la atacurile internaționale. „Dacă lumea este nebună, atunci vom fi și noi.” Răspunsul militar al Libiei la potențialele atacuri va include acțiuni ce pot trece de granițele țării, conform ministerului apărării libian. „Orice acțiune militară străină împotriva Libiei va expune pericolului întregul trafic aerian și maritim de pe Marea Mediterană, iar obiective civile și militare vor deveni țintele contra-atacului Libiei.”

Rezoluția ONU de joi, 17 martie, a fost aprobată cu ajutorul marilor puteri SUA, Marea Britanie și Franța. În cadrul Consiliului de Securitate al ONU, 10 state au votat în favoarea rezoluției iar cinci state s-au abținut. Între acestea sunt Rusia, China și Germania. Nu a fost niciun vot împotrivă. Deși aveau drept de veto, Rusia și China nu au votat împotrivă. Tradițional aceste țări votează împotriva atacului asupra unei țări suverane. BBC notează că opțiunea lor are ca explicație temerea de a crea un precedent. Țările occidentale au forțe militare mobilizate în zona Mării Mediterane, o bază americană în Italia și o bază britanică în Cipru. De asemenea se așteaptă aportul militar al unor țări arabe.

Dictatorul libian amenințase că va porni ofensiva sa împotriva rebelilor joi noaptea. Vineri dimineața evenimentul nu avusese încă loc. BBC citează oficiali americani conform cărora atacul împotriva lui Gadhafi ar putea fi declanșat duminică. În schimb un oficial francez a susținut că atacul va fi unul „rapid”, în presă apărând speculații că atacul va putea avea loc chiar azi.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: