Publicat de: damianion | martie 17, 2011

De ce nu dorm romanii?

Aproximativ 1 milion de romani sufera de tulburari de somn, in timp ce anual sunt depistati 1.000 de pacienti cu apnee in somn.

Ziua Internationala a Somnului Societatea Romana de Pneumologie anunta organizarea in Romania a manifestarilor dedicate Zilei Internationale a Somnului, sarbatorita in acest an pe 18 martie, sub sloganul “Dormi bine, cresti sanatos”.

Lipsa unui somn de calitate determina numeroase probleme de sanatate: obezitatea, hipertensiunea, diabetul, se ajunge la o vigilenta scazuta, lipsa de atentie, reducerea concentrarii, scaderea productivitatii la locul de munca si în mediu academic, dar si producerea de accidente de masina.

  • Problemele de somn constituie o epidemie globala ce ameninta sanatatea si calitatea vietii a pana la 45% din populatia lumii

“Din moment ce copiii mici dorm 50% dintr-o zi, iar adultul petrece 1/3 din viata dormind, calitatea somnului este cea care dicteaza si mentine o viata sanatoasa”, a declarat prof. dr. Florin MIHALTAN, presedinte Societatea Romana de Pneumologie.

  • Afectiuni ale somnului

Apneea obstructiva in somn (SAS) este o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii de cel putin 10 secunde, repetate si frecvente in timpul somnului. Se manifesta prin somnolenta excesiva in timpul zilei, tulburari de memorie si concentrare, depresie, oboseala cronica, reducerea vigilentei.

Riscurile sociale si medicale asociate cu apneea obstructiva in somn netratata sunt: accidente rutiere, accidente profesionale si/sau casnice, moarte subita în somn, hipoventilatie diurna, hipertensiune pulmonara, hipertensiune arteriala sistemica, cord pulmonar cronic, atacuri ischemice cerebrale sau coronariene, scaderea libidoului, impotenta.

In prezent, in Romania, SAS este recunoscuta doar partial ca afectiune respiratorie, iar diagnosticul si tratamentul nu sunt compensate de asigurarile de sanatate.

Se estimeaza ca aproximativ 35% din populatia adulta nu doarme suficient. Consecintele se rasfrang asupra sanatatii fizice si mentale, care implica anumite costuri, avertizeaza specialistii.

www.9am.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: