Publicat de: damianion | martie 17, 2011

Americanii nu mai cred în încălzirea globală

Chiar în timp ce unele voci se întreabă dacă nu cumva seismul și tsunamiul din Japonia au fost consecințe ale încălzirii globale, din ce în ce mai mulți americani cred că încălzirea globală nu este un motiv de îngrijorare.

incalzire globalaPotrivit sondajului anual Gallup Environment, numărul celor care cred că de cele mai multe ori situația privind încălzirea globală este prezentată exagerat a crescut de la 30%, în 2000, la 41%, în prezent. Aproximativ 51% dintre respondenții la sondaj au mărturisit că se îngrijorează destul de mult din cauza încălzirii globale, cu 15% mai puțin decât acum trei ani, se arată în comunicatul Gallup.

Scăderea îngrijorării cu privire la încălzirea globală este corelată cu o creștere a numărului americanilor care declară că au o înțelegere „foarte bună” sau „destul de bună” a fenomenului. Numărul acestora din urmă a crescut de la 74% (2006) la 81% (2011).

Circa 49% dintre respondenți consideră că efectele încălzirii globale au devenit deja vizibile. Proporția celor convinși că lumea asistă deja la consecințele fenomenului este astăzi cu doar un punct procentual mai mare decât era în anul 1997. Acum trei ani însă, 61% dintre respondenți considerau că efectele sunt în plină desfășurare.

În 1997, 11% dintre americani se îndoiau că încălzirea globală va avea vreodată efecte nocive. În 2008, numărul ajunsese la 20%, în timp ce în 2011, proporția a scăzut la 18%.

Analiștii Gallup apreciază că motivele acestei scăderi nu sunt încă evidente. Cu toate acestea, primul dintre motivele pe care le notează specialiștii, cu titlu de probabilitate, ar fi criza economică. Și în trecut sondajele Gallup „au arătat că grija pentru mediu tinde să intre în plan secund atunci când economia este într-o formă slabă”, se arată în comunicatul Gallup.

O altă posibilitate, spun specialiștii Gallup, ar fi că americanii se îngrijorează mai puțin pentru mediu atunci când au președinți democratici, fiindcă aceștia sunt apreciați ca fiind mai activi în domeniul protecției mediului decât președinții republicani.

Controversa legată de corectitudinea metodologică a studiilor privind încălzirea globală este un alt factor care ar putea contribui la diminuarea preocupării pentru încălzirea globală, mai ales în contextul în care criticii fenomenului au contraargumentat intensiv în mass-media.

Anul 1998, în care îngrijorarea americanilor cu privire la încălzirea globală a atins cel mai scăzut nivel, este anul în care Protocolul de la Kyoto, tratatul ONU pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a fost propus pentru ratificare, notează jurnaliștii de la AFP. Statele Unite nu s-au regăsit pe lista celor 84 de țări semnatare ale tratatului.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: