Publicat de: damianion | martie 16, 2011

Mâncarea „perfectă” dăunează grav sănătății

Mâncarea „perfectă” dăunează grav sănătății, avertizează ziarul Adevărul, într-o analiză a fenomenului ortorexiei.

mancare sanatoasaObsesia pentru hrana corectă, denumită în limbaj de specialitate „ortorexie” face victime și printre români. Potrivit Eurobarometrului realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară în 2010, 47% din români (față de 37%, media europeană) se tem că mâncarea pe care o consumă îi îmbolnăveşte, mai mulţi decât cei cărora le este frică de accidentele de maşină (34%), sau să fie victimele unei infracţiuni (19%). Mai mult, potrivit sondajului 24% dintre români verifică numărul de calorii şi nutrienţii alimentelor pe care le consumă.

Medicul Adrian Copcea, care a tratat câțiva pacienți care manifestau ortorexie, spune că simptomele  acestei tulburări constau în evitarea meselor unde alimentele ar fi putut fi „nesănătoase”, izolarea socială, controlul total asupra preparării meselor, obsesia de a obţine informaţii detaliate despre compoziţia alimentelor. Copcea adaugă la toate acestea eliminarea plăcerii de a mânca, care constituie un „element patologic, având în vedere că printre rolurile fireşti ale alimentaţiei se numără şi plăcerea de a mânca.”

Specialiștii spun că femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte obsesii pentru diete și exerciții fizice. Lucy Jones, de la Asociaţia Nutriţioniştilor Britanici, citată de Daily Mail, e convinsă că în spatele acestei obsesii se află „cultul excesiv al celebrităţii şi al presiunii pe care o resimt pentru a fi cât mai slabe”.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: