Publicat de: damianion | martie 15, 2011

Al 4-lea dezastru pentru Japonia – căderea economiei

După cutremur, tsunami și exploziile la reactoarele nucleare, Japonia se confruntă cu o a patra criză, de data aceasta în zona financiară. Economia Japoniei cunoaște o scădere dramatică, generată de pagubele dezastrului și de incapacitatea de producție a țării.

nikkei_scade_400După o cădere de 6% înregistrată luni, indicele bursier nikkei a scăzut marți la 12%, alimentând temerile cu privire la escaladarea crizei nucleare. Alte piețe asiatice au cunoscut același trend, scrie AP. Este cea mai mare scădere a indicelui din octombrie 2008, notează AFP.

Scăderea vine în ciuda unei injecții masive de lichidități a Băncii Japoniei, care a pompat 61,2 miliarde de dolari pentru a calma temerile cu privire la riscul de colaps al sistemului bancar japonez. Injectarea celor 5 trilioane de yeni a venit la o zi după ce banca Japoniei făcuse același lucru cu o zi înainte, dar cu o sumă de trei ori mai mare, 15 trilioane de yeni. În a doua zi de cădere este evident că intervențiile băncii au ajutat la calmarea spiritelor doar în primă fază. Alte măsuri luate de Banca Japoniei au fost creșterea programului de cumpărare a bondurilor guvernamentale, de la suma de 5 trilioane de yeni la 50 de trilioane (aproximativ 486 miliarde dolari). Dobânda este practic zero.

Un efect ce va urma acțiunilor băncii este, în opinia unor analiștii financiari, creșterea dobânzilor. Japonia deja are o datorie masivă, de 200% din PIB, aceasta fiind cea mai mare dintre țările dezvoltate. „Japonia va fi mai săracă, din pricina acestui dezastru”, spune Peter Morici, profesor de economia afacerilor la University of Maryland. „Reconstrucția va consuma toată bogăția financiară a Japoniei.”

Motoarele economiei japoneze produc la nivel de avarie sau deloc. Căderea sau limitarea electricității a afectat serios marile industrii: porturile sunt închise, uzinele de oțel au oprit producția, marile rafinării au încetat temporar activitatea. Infrastructura de transport este serios afectată în prefecturile (statele) lovite de cutremur și tsunami. Marile companii de automobile sau electronice au oprit de asemenea producția. „Nu avem nicio posibilitate de a scoate produsele din uzine, chiar dacă le-am face, din moment ce drumurile și sistemul de distribuție sunt serios afectate”, a spus purtătorul de cuvânt al Honda Motor Co. Acțiunile operatorului nuclear Tokyo Electric Power Co. au scăzut cu 23,57%. Acțiunile Toyota au scăzut cu 7,92%, Honda cu 6,49% iar Nissan cu 9,52%.

Japonia tocmai a pierdut anul acesta locul 2 în economiile lumii, fiind devansată de rivala China. Criza generată de cutremur, tsunami și exploziile la centralele nucleare va avea o notă de plată uriașă. Pentru reconstrucția țării va fi nevoie de miliarde de dolari. Analiști de la Credit Suisse și Barclays Capital estimează pagubele la 15 trilioane de yeni, aproximativ 183 miliarde de dolari, adică undeva la 3% din PIB. „Când se va trage linie, nota de plată va fi probabil de câteva sute de miliarde de dolari”, spune Song Seng Wun, economist la CIMB-GK Research din Singapore.

http://www.semneletimpului.ro 


Responses

  1. Un dezastru de neimaginat pentru Japonezi, dupa ce ca a fost aproape stearsa de pe harta zona Fukushima de acest tsunami urmat de zecile de cutremure, au mai aparut si radiatiile nucleare!


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: