Publicat de: damianion | martie 11, 2011

Japonia, „zguduita” de cel mai puternic cutremur din ultimii 143 de ani

Cutremurul care a afectat vineri nord-estul Japoniei este cel mai puternic seism inregistrat vreodata in acest arhipelag, a anuntat agentia japoneza de meteorologie, care a estimat magnitudinea cutremurului la 8,8, relateaza AFP.

Ordine de evacuare in Hawaii, insulele Filipine si insulele Mariane

Autoritatile locale din statul american Hawaii, insulele Filipine si insulele Mariane au emis ordine de evacuare a zonelor de coasta in urma cutremurului produs vineri in largul Japoniei si urmat de o alerta de tsunami care vizeaza aproape toate coastele Pacificului, relateaza AFP.

Locuitorii din zonele de coasta ale Hawaii, situate aproape de nivelul marii, sunt in curs de evacuare in urma alertei de tsunami emise dupa cutremurul puternic produs vineri in largul Japoniei, au anuntat autoritatile statului american din Pacific, scrie MEDIAFAX.

„Avem aproximativ patru ore pentru a evacua litoralul”, a declarat John Cummings, de la serviciile pentru situatii de urgenta din Honolulu.

  • Sirenele s-au declansat joi la ora 21.59 (vineri, 09.59 ora Romaniei)

Autoritatile au rechizitionat masini pentru evacuarea locuitorilor, iar turistii din zonele afectate si autoritatile se pregatesc sa deschida centre de evacuare.

Primele valuri provocate de tsunami ar urma sa ajunga pe coastele insulei in jurul orei locale 02.55 (14.55 ora Romaniei), potrivit autoritatilor.

Autoritatile filipineze au ordonat vineri evacuarea locuitorilor de pe coasta Pacificului, cerandu-le sa se indrepte catre „zonele din interior”, in urma alertei de tsunami emise dupa cutremurul din Japonia.

„Le recomandam persoanelor ale caror case se afla in apropierea zonelor de coasta cu deschidere spre Oceanul Pacific sa mearga catre zonele interioare”, a anuntat Consiliul pentru gestionarea riscurilor naturale, intr-un buletin.

Seismologii avertizeaza asupra unor valuri seismice care ar putea atinge un metru inaltime si ar putea ajunge pe coastele filipineze in intervalul orar 17.00-19.00 (11.00-13.00 ora Romaniei).

  • „Aceste valuri ar putea continua sa vina timp de mai multe ore”

O alerta de tsunami si un ordin de evacuare a anumitor zone au fost emise vineri si pentru insulele Mariane, situate in Pacific, a anuntat directia locala a serviciilor de urgenta.

  • „Evacuam toata populatia din zonele situate la nivelul marii”

Insulele Mariane de Nord numara aproximativ 89.000 de locuitori.

www.9am.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: