Publicat de: damianion | martie 10, 2011

Adoptiile se vor realiza mai usor in Romania

Adoptiile se vor realiza mai usor in Romania  sxc.hu

Guvernul a redus perioada de adoptie a unui copil, stabilind ca un copil cu parinti necunoscuti sa poata fi adoptat la 30 zile dupa obtinerea certificatului de nastere, iar un copil aflat in ingrijirea statului sa fie adoptabil dupa un an in care parintii se arata dezinteresati de situatia acestuia.

Decizia a fost luata in sedinta de miercuri a Guvernului.

Purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean, a declarat ca Guvernul a decis, „la cererea primului-ministru”, sa mentina reglementarile in vigoare privind adoptiile internationale, fiind astfel modificate doar procedurile legate de adoptiile interne.

In 12 octombrie 2009, Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA) a trimis spre aprobare Guvernului un memorandum privind redeschiderea adoptiilor internationale, aceasta masura putand fi luata doar in cazurile in care adoptia nationala a esuat in randuri repetate.

Conducerea ORA preciza atunci ca memorandumul trimis Guvernului a fost „un material neutru”, prin care s-a cerut un punct de vedere, scrie MEDIAFAX.

Executivul a anuntat insa ca documentul in care s-a propus redeschiderea adoptiilor internationale a reprezentat un punct de vedere al ORA si nu a fost insusit de Cabinetul Boc.

Ulterior, in decembrie 2009, Oficiul Roman pentru Adoptii a supus dezbaterii publice proiectul de act normativ de modificare a Legii 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, care prevede deschiderea partiala a adoptiei internationale, fiind permisa romanilor care sunt stabiliti in strainatate.

Presedintele Traian Basescu declara, in 23 aprilie 2010, la Bruxelles, ca legea privind adoptiile nu se va schimba, „cel putin” atat timp cat va fi el presedinte, indiferent de lobby-ul care s-ar face „la Bruxelles si nu numai”.

La inceputul acestui an, plenul Parlamentului European a dezbatut o initiativa a 62 de eurodeputati pentru redeschiderea adoptiilor internationale la nivelul UE, Romania fiind mentionata aproape in exclusivitate in criticile aduse legislatiei care nu permite adoptii internationale.

www.9am.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: