Publicat de: damianion | martie 10, 2011

75 din 100 de oameni ucişi din ură religioasă sunt creştini

Din 100 de oameni ucişi din cauza urii motivată religios, 75 sunt creştini, a declarat Arhiepiscopul Silvano Tomasi. Prelatul catolic a subliniat că libertatea religioasă este „inima” drepturilor fundamentale ale omului. 

Foto: coptsunited.com

Proliferarea episoadelor de discriminare şi a actelor de violenţă arată că principiile stipulate prin lege sunt negate de practicile cotidiene„, a declarat Tomasi, reprezentant permanent al Vaticanului la ONU. El a vorbit despre importanţa şi necesitatea libertăţii religioase, cu prilejul celei de-a 16-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, pe probleme de libertate religioasă.

Conflictele de natură religioasă reprezintă un pericol pentru dezvoltarea socială, economică şi politică. „Conflictul religios polarizează societatea şi rupe hotarele necesare pentru ca viaţa socială şi comerţul să înflorească. Naşte violenţă care îi lipseşte pe oameni de cel mai important dintre drepturile fundamentale: dreptul la viaţă. Şi sădeşte seminţele neîncrederii şi amărăciunii care pot să fie transmise mai departe generaţiilor viitoare„, a precizat delegatul Vaticanului.

Silvano Tomasi a vorbit despre persecuţiile la care sunt supuşi creştinii din întreaga lume, însă a accentuat preocuparea Sfântului Scaun pentru libertatea religioasă a tuturor indivizilor, indiferent de religia de care aparţin.

Soluţiile propuse de Arhiepiscop includ datoria statelor lumii de a depune toate eforturile necesare pentru a evita discriminarea religioasă, pentru promovarea toleranţei religioase, pentru sprijinirea iniţiativelor de dialog interreligios, pentru a pedepsi prin lege discriminarea religioasă şi pentru a asigura siguranţă comunităţilor religioase, notează zenit.org.

„Negarea libertăţii religioase subminează orice aspiraţii democratice”, a declarat Tomasi. „Dreptul de a adopta sau de a schimba o religie se bazează pe respectul pentru demnitatea umană: statul trebuie să îi permită fiecărei persoane să caute adevărul.”

Dreptul la libertate religioasă este un punct fierbinte pe agenda anului 2011, fapt indicat de numeroasele evenimente, conferinţe şi intervenţii făcute în diverse locuri ale lumii pentru a sublinia importanţa respectării dreptului individual de a avea o religie proprie.

Mai mulţi lideri budişti şi creştini s-au rugat pentru libertate religioasă, cu prilejul unui eveniment special organizat în Khatmandu, Nepal, la începutul lunii martie.

Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International a lansat un apel către autorităţile guvernamentale din Indonezia, la sfârşitul lunii februarie, pentru ca acestea să asigure şi să protejeze dreptul la libertate religioasă al comunităţilor religioase din această ţară. Apelul a venit pe fondul unor violenţe ale extremiştilor musulmani împotriva comunităţii religioase Ahmadyia.

Charles Chaput, Arhiepiscopul din Denver (SUA), a vorbit despre practica libertăţii religioase ca fiind „una dintre cele mai mari calităţi ale Americii”. El a precizat că libertatea religioasă este un concept care s-a dezvoltat şi datorită gândirii creştine.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: