Publicat de: damianion | martie 4, 2011

Primul atentat islamist din Germania

Atentatul din aeroportul Frankfurt asupra unor militari americani ar putea fi primul atentat islamist de pe teritoriul Germaniei. Anchetatorii analizează o serie întreagă de indicii în acest sens şi astăzi va avea loc o conferinţă de presă a oficialilor germani.

frankfurtterorist_400Atentatul a avut loc miercuri, 2 martie, în aeroportul din Frankfurt, Terminalul 2, asupra unui autobuz care transporta militari americani. Atacatorul, un angajat al aeroportului, era înarmat cu un pistol, avea gloanţe de rezervă şi un cuţit. Doi militari americani au fost ucişi şi alţi doi sunt răniţi. Prima victimă a fost împuşcată în faţa autobuzului, apoi atacatorul a intrat în autobuz şi l-a împuşcat pe şofer şi pe alţi doi militari. După atac ucigaşul a fugit pe holurile terminalului unde a fost arestat de poliţişti. Soldaţii aterizaseră la Frankfurt cu un avion de pasageri din Londra şi erau în drum spre baza militară din Ramstein în Renania-Palatinat, pentru a pleca de acolo în scurt timp spre Afganistan sau Irak.

Potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei din Frankfurt, Andre Sturmeid, motivul atentatului este „încă neclar”. Martori oculari au spus că ucigaşul a strigat „Allahu akbar” („Allah e mare”) înainte de a deschide focul. „Simplul fapt că cineva are o armă într-un aeroport nu este o coincidenţă. Putem vorbi de un singuratic dezechilibrat mental sau de un membru al unui grup organizat”, a spus miercuri seara un anchetator de rang înalt citat de Spiegel Online. „Nu putem exclude nicio variantă”, a spus ministrul de interne al Hesse, de care aparţine Frankfurt. „Nu ştim dacă a fost un atacul are o motivaţie teroristă, jihadistă, islamistă sau una de cu totul altă natură.” De joi dimineaţa ancheta a trecut la Procuratura Generală a Germaniei. Întrucât oficiul are în responsabilitate anchete care vizează atacuri teroriste, este clar un indiciu că autorităţile suspectează motive teroriste în spatele incidentului.

Atacatorul este un musulman practicant, kosovar originar din Mitrovica, şi locuia de mult timp în metropola Frankfurt. Vecinii atacatorului spun că tânărul de 21 de ani era un singuratic neprietenos. Tânărul nu era trecut pe nicio listă de suspecţi a autorităţilor şi nu avea antecedente. Arid. U. a spus că a acţionat singur, după ce cu o zi înainte de atac vizionase clipuri în care se făcea propagandă jihadistă. În lista prietenilor săi de pe Facebook s-au regăsit însă o serie de islamişti radicali. Cei mai mulţi dintre prietenii săi de pe Facebook s-au adăugat în ultimele 2 săptămâni, motiv pentru care anchetatorii suspectează că atacatorul ar fi devenit centrul atenţiei unei reţele radicale, care l-a trimis în prima linie. Pe profilul de Facebook atacatorul a scris un imn de luptă jihadist între care se remarcă versurile „Nu mai pot duce viaţa asta de umilinţă între voi” sau „Am arma pregătită la orice oră”.

Evenimentul ţine prima pagină a publicaţiilor germane şi a atras comentarii din partea liderilor naţiunilor reprezentate în incident. „Un eveniment îngrozitor”, a catalogat Angela Merkel evenimentul. Preşedintele american Barack Obama a declarat: „Sunt întristat şi şocat de acest atentat. Vom depune toate eforturile pentru a afla cum a fost posibil un atentat atât de înfiorător şi vom coopera strâns cu autorităţile germane pentru a fi siguri că responsabilii vor fi traşi la răspundere în faţa justiţiei.” Guvernul din Kosovo a calificat atentatul drept „îngrozitor” şi „monstruos”, anunţând că statul este profund îndatorat Statelor Unite pentru sprijinul acordat în procesul de desprindere de Serbia în februarie 2008. Executivul din Kosovo a ţinut să adauge că populaţia ţării condamnă „cu hotărâre fapta laşă” de la Frankfurt.

Frankfurt este aeroportul internaţional principal al Germaniei şi este folosit de un mare număr de militari americani. Dacă atacul se confirmă ca unul islamist, acest fapt ca accentua temerea că şi alte atacuri ar putea fi în desfăşurare. În 2007 o celulă numită Sauerland a fost descoperită de autorităţile germane ca având potenţială ţintă bazele americane din Germania.

http://www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: