Publicat de: damianion | februarie 13, 2011

Câtă informație este în lumea noastră?

Credeţi că suntem sufocaţi de informaţie? Nici pe departe. Conform unui studiu prezentat de Science Express, oricât de impresionante sunt evoluțiile stocării, transmiterii și procesării informației, ele sunt infime față de capacitățile lumii naturale.

datarecovery_400Studiul prezentat de Science Express este primul care cuantifică abilitatea omenirii de a gestiona informația. „Trăim într-o lume în care economiile, libertatea politică și creșterea culturală depind tot mai mult de capacitățile tehnologice”, justifică demersul conducătorul cercetării, Martin Hilbert de la University of Southern California. Alături de Priscila Lopez de la Open Univesity of Catalonia, cercetarea sa a urmărit trei direcții: câte informații sunt stocate în lume, câte sunt trasmise prin mijloacele de comunicare și câte informații pot fi procesate. Studiul a urmărit evoluția acestora timp de 2 decenii, între anii 1986-2007. Au fost analizate 60 de tehnologii analogice și digitale. Cercetarea s-a extins pe 4 ani şi au fost folosite 1120 de surse diferite.

Rezultate

În 2007 capacitatea de stocare era de 2.9×10^20 bytes, cea de comunicare de 2×10^21 iar cea de procesare de 6.4×10^18 comenzi pe secundă în computere. Un byte are 8 biţi, iar un bit este o singură informaţie, 1 sau 0.

 Stocare

Dacă toată informația din lume ar fi stocată în CD-ROM-uri, s-ar forma o coloană care ar depăși distanța de la Pământ la Lună. Capacitatea de stocare se dublează la fiecare 3 ani și patru luni. Ceea ce înseamnă o creștere de 4 ori mai mare decât a economiei americane. Dacă o stea de pe cer ar reprezenta un bit de informație, atunci am avea o galaxie de informații pentru fiecare persoană din lume. Sau de 315 ori mai mult decât toate firele de nisip din lume. Și totuși înseamnă mai puțin de 1% din informația care este stocată în toate moleculele din ADN-ul uman.

Anul 2002 poate fi considerat începutul erei digitale. Acesta a fost primul an în care capacitatea de stocare digitală a întrecut-o pe cea analogică. Stocarea digitală a cunoscut o creștere exponențială, iar 5 ani mai târziu, în 2007, 94% din toată memoria era stocată digital.

Comunicare

În 1990 tehnologia digitală devenea majoritară în telecomunicații. În anul 2007 ea reprezenta 99.9% din toate comunicațiile. În 2007 omenirea a transmis 1.9 zettabytes (zettabyte = 10^21) de informații prin transmisii tehnologice ca TV sau GPS. Transformată în informație analogică, este echivalentă cu informația citită de toți locuitorii planetei, în condițiile în care fiecare om ar citi zilnic 174 de ziare. La nivelul comunicațiilor telefonice, cantitatea de informație a fost de 65 exabytes, echivalentul a 6 ziare citite în fiecare zi de fiecare locuitor al planetei.

Procesare

În 2007 computerele au procesat 6.4×10^18 comenzi pe secundă, la un nivel asemănător cu cel al numărului impulsurilor nervoase executate de creierul uman. Dacă aceste comenzi ar fi fost executate manual, ar fi fost nevoie de 30 de trilioane de ani.

Între anii 1986-2007 capacitatea de calcul a crescut cu 58% anual. Adică de zece ori mai rapid decât PIB-ul SUA. Telecomunicațiile au crescut cu 28% anual, iar capacitatea de stocare cu 23% anual.

„Cifrele sunt impresionante, și totuși minuscule în comparație cu magnitudinea la care natura gestionează informația.”, susține Hilbert. „Prin comparație cu natura suntem niște bieți ucenici. Singura diferență este că deși natura are o mărime mult peste capacitatea umană de înțelegere, ea rămâne relativ constantă. Prin contrast, capacitățile omenirii de procesare tehnologică cresc exponențial.”

http://www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: