Publicat de: damianion | februarie 11, 2011

Copiii: cum să eviți regretele? de Adrian Condrea

Am citit acest capitol din cartea The Man In the Mirror de Patrick Morley. Vreau să vă împărtășesc câteva idei care mi-au rămas la inimă din lectura mea.

Ce tată nu ar fi în stare să-și dea viața pentru fiul său? Dacă suntem gata să mergem atât de departe pentru copiii noștri, oare de ce adesea nu suntem gata să și trăim pentru ei?

Una din cele mai mari regrete ale părinților ajunși la vârsta de 50 de ani este că nu au apucat să-și cunoască copiii. Ce pași concreți ar trebui făcuți ca noi să devenim excepția de la regulă?

1. Libertatea de a fi copii.  Pentru părinții perfecționiști este o adevărată provocare să crească copii neastâmpărați și dezordonați și neatenți. Îți crește tensiunea când vezi că trebuie să repeți a o sura oară că nu trebuie să mai facă acel lucru. Soția lui Patrick Morley ( un perfecționist ) a răbufnit într-o zi și i-a spus:

I will not have you ruining a milion-dollar child over a 300$ table.

A crește mare este mai greu pentru copii decât pentru părinți. Să le dăm libertatea să fie copii iar datoria noastră este, așa cum spune și Dr. Dobson, să-i ajutăm să treacă cu bine prin această etapă.

2. Protecție față de lume. Sistemul de valori și sistemul de convingeri este influnețat de părinți, profesori, pastori și televizor. Copiii nu au puterea să discearnă valoarea principiilor sau a convingerilor la care sunt expuși. Ei tind să creadă orice li se oferă. Patru ore la televizor contra 46 de secunde în conversație cu tata. Cine credeți că va câștiga? Avem mandatul spiritual să-i influnețăm pe copiii noștri acum, pentru că odată ajunși la adolescență anturajul va fi cea mai puternică influență cu care vor avea de-a face.

3. Încurajează-i, nu-i întărâta! “Părinților, nu întărâtați pe copiii voștri, ca să-și nu piardă nădejdea” ( Colos.3:21 ) Tați nervoși găsim peste tot. Un tată striga la băiețelul lui: “De ce nu te porți normal?” Dar tocmai asta făcea băiatul. Se purta normal pentru vârsta lui! Tata de fapt îi cerea să se poarte ca un om mare. Dacă ne-am putea controla dorințele noastre egoiste și nu ne-am pierde cumpătul atât de des și i-am încuraja pe copiii noștri, ar primi din partea noastră o moștenire extraordinară!

4. Protecție prin rugăciune. Cine se roagă pentru copiii tăi? Nu putem aduce o mai mare contribuție la creșterea lor decât mijlocirea noastră în rugăciune. Motive de rugăciune:

– o credință mântuitoare

– puternici la minte, în duh și trup

– o dorință după integritate

– să înțeleagă slujirea la care-i cheamă Domnul

– protecție față de droguri, alcool, relații sexuale, etc

– să-l glorifice pe Domnul în orice.

Sper că aceste gânduri să vă fie de folos! Mie mi-au fost și îi mulțumesc Domnului pentru ele! Mă rog să devină o realitate și în viața mea!

de Adrian Condrea


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: