Publicat de: damianion | februarie 3, 2011

Stiri

 

 

 

O initiativa in sprijinul copiilor. Scriam acum cateva saptamani despre activitatea caritabila a parintelui Tanase de la Valea Plopului, care are in grija peste 200 de copii abandonati. Initiativa nu este singulara. Parintele Cazacu din Bucuresti deruleaza un proiect asemanator in care sunt implicati 25 de copii (link).

Mersul pe sarma intre familie si slujba. Multi romani sunt in situatia sa faca echilibristica intre familie si obligatiile de serviciu. Rigiditatea programului de lucru este caracteristica principala a organizarii muncii pentru salariatii din Romania, arata studiul „Reconcilierea vietii de familie cu cea profesionala” al Institutului National de Statistica. Nu de putine ori, presiunea de la locul de munca afecteaza calitatea vietii de familie (link).

Consiliul Europei – Libertatea religioasa. Saptamana trecuta, Consiliul Europei a adoptat o rezolutie de condamnare a violentei recente impotriva crestinilor din Orientul Mijlociu. Salutam aceasta rezolutie ca un semn pozitiv. Initiatorul si promotorul principal al rezolutiei a fost d-l Luca Volonte (Italia). Textul in franceza (link) si cel in engleza (link). Rezolutiile au fost adoptate cu o majoritate covarsitoare, singurii delegati care au votat impotriva fiind cei din Turcia. Din Romania au participat la vot d-l Florin Serghei Anghel si d-l Viorel R. Badea, iar din Basarabia d-l Valeriu Ghiletchi si d-na Ana Gutu. Le multumim pentru participare si voturile favorabile.

Consiliul Europei – Avort. Din nefericire, tot saptamana trecuta Consiliul Europei a adoptat o alta rezolutie, de data asta una pro-avort (link). Rezolutia a fost adoptata cu prilejul aniversarii a 15 ani de la Conferinta Mondiala a Populatiei tinuta la Cairo. Au fost prezenti la vot doar 68 de delegati (din cei 636), dintre care 50 au votat pentru, 14 impotriva, iar 4 s-au abtinut.

Homosexualii din armata SUA. Dupa ce un judecator a declarat politica „Don’t ask, don’t tell” ca fiind ilegala, homosexualii pot sa-si dea frau liber manifestarilor si in cadrul armatei SUA. Politica respectiva – Nu intreba, nu spune – prevedea o atitudine discreta fata de preferintele sexuale ale militarilor. Homosexualii nu au fost multumiti, dorind sa aiba libertate absoluta, si au obtinut-o. Va recomandam un articol pe aceasta tema (link).

Casatoria, o buna terapie pentru suflet. Saptamana trecuta, prestigioasa publicatie britanica British Medical Journal a publicat un raport despre relatia directa dintre casatorie si sanatatea fizica si mentala a sotilor (link). Cu cat casatoria e mai lunga si stabila, cu atat sanatatea sotilor e mai buna spune studiul. Monogamia contribuie in mare masura la sanatatea sotilor.

Libertatea de constiinta – Marea Britanie. Luna trecuta, un psiholog crestin britanic a fost suspendat de la lucru pentru ca a informat niste femei insarcinate care doreau sa avorteze despre consecintele negative psihologice si fizice pe care avortul le poate avea asupra lor (link).

Pledoarie pentru casatorie. Dezbaterile academice privind casatoria si rolul ei in societatea moderna sunt la moda. Dintre multele articole si materiale pe care se publica zilnic pe tema aceasta, remarcam un articol care pledeaza in favoarea casatoriei naturale si impotriva celei homosexuale. Vi-l recomandam va pe un articol de varf si de o calitate academica ridicata. A fost publicat luna trecuta in Harvard Journal of Law and Public Policy (link). A fost scris de trei dintre cei mai prestigiosi juristi crestini americani. Un comentariu pe marginea lui, pentru cei ce nu au timp sa parcurga tot articolul, se afla aici (link).

Avortul in California. California e considerata ca unul dintre cele mai depravate state americane, daca nu chiar cel mai depravat. Concentratia mare de activisti homosexuali bogati in San Francisco si Los Angeles dau in mare masura tonul decadentei californiene. Avortul insa e si el mult ridicat in California decat in celelalte state unde, conform ultimului studiu, 1 din 4 copii nenascuti sunt avortati (link). Acum cateva saptamani, in New York rata avortului era de 41%. Vi se pare ridicata? Dar in Romania unde, din 1000 de copii nenascuti, 570 sunt avortati si doar restul se bucura de cel mai important drept – acela la viata?

Ofensiva impotriva avortului. Pe 30 ianuarie au avut loc marsuri pro-vita in Statele Unite, Franta si alte tari. Marsul pro-vita este un eveniment anual in SUA, generat de legalizarea avortului in ianuarie 1973 printr-o decizie a Curtii Supreme. Eforturile miscarii provita, de atunci incoace, incep sa fie incununate de succes. In 2010, pentru prima data, majoritatea americanilor s-au pronuntat impotriva avortului si doresc limitarea lui (link). Un articol din New York Times comenteaza acest fenomen si relateaza despre multimea proiectelor legislative initiate la nivel de stat in SUA, pentru reducerea avortului (link). De asem enea, va prezentam un articol in spaniola despre marsul care a avut loc la Washington, pe 23 ianuarie (link).

Material video. Va recomandam un material de pe Youtube, cu imagini de la marsul pro-vita din Washington (link). Veti observa ca majoritatea participantilor sunt tineri.

Homosexualii pierd in Franta. Saptamana trecuta, Consiliul Constitutional al Frantei a emis o decizie care afirma ca NU exista un drept la casatorii homosexuale (link). Cazul a fost intentat de doua femei care doreau sa se casatoreasca si au atacat ca neconstitutionala legea si constitutia franceza care definesc casatoria ca fiind uniunea intre un barbat si o femeie. Salutam aceasta decizie si amintim ca majoritatea curtilor constitutionale sau supreme care au analizat chestiunea casatoriilor homosexuale le-au respins: Curtea Constitutionala a Portugaliei (2009); a Ungariei (2009); a Columbiei (2010); Curtea Europeana a Drepturilor Omului (de mai multe ori si ultima data in decembrie 2010). Singurul caz contrar cunoscut noua este Curtea Constitutionala a Africii de Sud. Acolo insa, Curtea nu a putut afirma constitutionalitatea casatoriei naturale deoarece Constitutia Africii de Sud inscrie princ ipiul de nediscriminare impotriva homosexualilor. De aici decurge pericolul inscrierii principiului nediscriminarii pe baza de orientare sexuala in constitutia vreunei tari, inclusiv Romania.

Avort – Studiu. The New England Journal of Medicine, cea mai prestigioasa publicatie americana de medicina, a publicat un studiu care conchide ca avortul nu ar avea consecintele nefaste asupra sanatatii mentale ale femeii cum s-a crezut pana acum (link). Recomandam acest studiu nu pentru ca suntem de acord cu el, ci pentru a-i informa pe cei interesati asupra subiectului de dezbatere.

Ofensiva pentru protejarea casatoriei – Iowa. Dupa alegerile din noiembrie din SUA, cetatenii din statul Iowa unde, in 2010 Tribunalul Suprem a legalizat casatoriile homosexuale, s-au mobilizat sa initieze un referendum pentru abolirea lor. Democratii, fiind inca majoritari in Senat, au votat impotriva referendumului cu 26 la 24 (link). Cetatenii au anuntat ca isi vor continua initiativa cu scopul de supune la vot un amendament constitutional in noiembrie 2012, cu prilejul alegerilor prezidentiale americane. Si tot in Iowa, cetatenii au initiat un proces constituional de destituire din functie (‘impeachment”) a judecatorilor tribunalului suprem care au legiferat casatoriile homosexuale (link).< br>
Casatoria protejata in Wyoming. Spre deosebire de Iowa, in statul american Wyoming republicanii sunt majoritari si deja au demarat un amendament constitutional de protejare a casatoriei si de a preveni importul casatoriilor homsoexuale in stat. Saptamana trecuta, amendamentul a fost votat favorabil in subcomisiile legislative (link).

Rhode Island – Pledoaria unui episcop. Rhode Island e cel mai mic stat american, dar unul unde noul guvernator democrat, ales in noiembrie, si-a anunta intentia de a legaliza casatoriile homosexuale. In Rhode Island insa se afla si cea mai mare concentratie de romano-catolici din SUA. Episcopul Thomas J. Tobin a scris un editorial pe tema aceasta pe care il preluam din publicatia The Rhode Island Catolic (link). Pentru prima data in istoria statului, noul guvernator nu a participat la rugaciunea de inaugurare a mandatului. Cetatenii din Rhode Island pot abroga legile adoptate de parlament prin referendum. Pentru asta au nevoie de 55.000 de semnaturi, coalitiile profamilie deja pregatindu-se sa demareze campania de strangerea de semnaturi imediat dupa legalizarea casatoriilor homosexuale.

Adulterul in America. Cu toate ca declinul casatoriei se simte si in America, majoritatea covarsitoare a americanilor pretuiesc monogamia si resping adulterul. Un articol pe tema aceasta a fost publicat in New York Times pe 12 ianuarie (link).

Globalizare. In editia din ianuarie/februarie 2011, publicatie americana The Atlantic a publicat un articol cu un titlu care atrage atentia – “The Rise of the New Global Elite.” Tema esentiala a articolului este ca o elita mondiala in formare devine tot mai concentrata si va determina tot mai pregnant atat directia societatii globale, cat si a valorilor (link).

Transumanism. Promotorii transumanismului (extinctia speciei umane si inlocuirea ei cu o specie mixta umana-robotica) dezvolta concepte mereu noi. In trecut, am auzit de “designer babies” (copii facuti la comanda), iar recent au lansat notiunea de “designer genes” (adica “gene la comanda”). Va prezentam comentariu din perspectiva crestina asupra acestui fenomen, publicat pe 5 ianuarie (link).

Sinuciderea asistata. Putine state sau jurisdictii au legalizat sinuciderea asistata. Acolo unde a fost legalizata, statisticile denota un trend ingrijorator – sinuciderea asistata e in crestere in randurile batranilor, bolnavilor si in general a celor care din diferite motive nu reusesc sa treaca peste singuratatea sau necazurile vietii. Statisticile pe anul 2010 din statul american Oregon arata ca in 2010 s-au sinucis „legal” 59 de persoane (link).

www.alianta-familiilor.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: