Publicat de: damianion | ianuarie 31, 2011

Liderii lumii cer reforme în Egipt

Marii lideri ai lumii au condamnat violențele din Egipt și au cerut președintelui Hosni Mubarak inițierea unui proces de reforme. Ceea ce observă agențiile internaționale este că niciunul din liderii occidentali nu-i cere demisia președintelui egiptean. 

mubarakobama_400Tulburările din Egipt au atras atenția tuturor mediilor, politice sau de presă, și au indicat spre un dublu limbj al liderilor politici ai lumii. Agențiile observă că deși sunt vocali în privința necesității proceselor de reformă în Egipt, liderii occidentali ai lumii se sfiesc să ceară demisia președintelui egiptean. Explicațiile sunt simple: 1) nimeni nu are dreptul să se amestece în afacerile interne ale altui stat; 2) alternativa la guvernarea de până acum ar putea fi islamismul radical, de care administrațiile occidentale nu ar fi prea încântate.

Turnura evenimentelor din Egipt a dus la demiterea guvernului. În plus, Hosni Mubarak și-a numit pentru prima oară un vicepreședinte, în persoana fostului șef al serviciilor de informații. Un alt pas a fost dezghețarea discuțiilor și cu reprezentanții opoziției. Măsurile luate până acum de președintele egiptean sunt bune, consideră șefa diplomației americane. „Acesta este începutul, abia primii pași a ceea ce trebuie să aibă loc”, a spus Hillary Clinton.

La rândul său Obama a purtat discuții cu premierul britanic, dar și cu liderii din Israel, Arabia Saudită și Turcia. Se știe că Egiptul este un aliat de nădejde al SUA în Orientul Mijlociu. Administrația de la Washington a refuzat să ia în calcul tăierea sprijinului economic pentru Egipt, însă continuă să critice violențele, restrângerea libertăților de exprimare sau de adunare în public.

De partea cealaltă, visul americanilor este văzut ca unul absolut iluzoriu de opoziția egipteană. „Guvernul american nu poate cere poporului egiptean să creadă că un dictator care a fost la putere timp de 30 de ani este cel care să implementeze democrația”, a spus liderul opoziției egiptene, fostul inspector nuclear internațional Mohammad ElBaradei.

Duminica trecută a avut loc în Etiopia întâlnirea liderilor țărilor africane. Invitat de marcă, șeful administrației de la Paris a cerut președinților africani prezenți reforme democratice. El se alătură premierului britanic și cancelarului german care au condamnat soluția violentă a administrației egiptene. „În lumea de azi liderii nu mai pot conduce așa cum au făcut-o în trecut. Ori aștepți până vine și peste tine valul, și lași ușa deschisă violenței, care va veni, mai devreme sau mai târziu. Ori anticipezi procesul, te aliniezi la el și atunci poți rezolva problema fără violență”, a spus Sarkozy.

Și președintele Siriei Bashar Assad a spus la rândul său că semnalele din Egipt, Tunisia și Yemen marchează începutul unei „noi ere” în Orientul Mijlociu. Președintele sirian a făcut apel la liderii țărilor arabe să implementeze reforme democratice.

http://www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: