Publicat de: damianion | ianuarie 31, 2011

Criza in Egipt: Atitudini pro si contra de pe mapamond

In timp ce China a declarat luni ca urmareste indeaproape evenimentele din Egipt in urma carora au murit peste 100 de persoane si alte cateva mii au fost ranite, iar Israelul a trimis mesaje confidentiale catre SUA si o serie de tari europene pentru a-l sustine pe Hosni Mubarak, presedintele egiptean l-a insarcinat pe noul sau premier, Ahmad Shafik, sa promoveze democratia, prin dialog cu opozitia, si sa restabileasca increderea in economia tarii. Intre timp, miscarea de contestare din Egipt, care cere plecarea presedintelui Hosni Mubarak, a facut apel luni la organizarea unui „mars de un milion” de persoane.

„China urmareaste indeaproape evolutia situatiei din Egipt”, a declarat, intr-un comunicat, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Hong Lei.

„Egiptul este o tara-prietena a Chinei si speram ca stabilitatea sociala si ordinea publica vor fi restaurate imediat ce este posibil in Egipt”, a adaugat ministrul chinez, citat de AFP.

Cuvantul „Egipt” ramanea, luni, cenzurat pe mai multe site-uri de microblogging in China, unde Partidul Comunist, aflat la putere, care reprima apelurile la reforme politice si revendicarile democratice si se teme de tulburarea ordinii publice, se poate teme de un efect de contagiune, trasmite MEDIAFAX.

Cenzura este foarte activa in China, pentru a impiedica orice critica la adresa Guvernului sau mentionarea problemei drepturilor omului.

Accesul pe Internet la site-urile sensibile din punct de vedere politic este interzis. Beijingul controleaza indeaproape comunitatea de aproximativ 450 de milioane de utilizatori chinezi de Internet, pentru a evita ca dizidenta sa se orgenizeze sau sa se poata inspira din strainatate.

Autoritatile chineze din domeniul turismului au suspendat calatoriile organizate in tara faraonilor, iar Beijingul le-a cerut in mod oficial chinezilor sa nu plece in Egipt. [Grecia, Turcia, SUA si Irakul vor evacua propriii cetateni blocati in Egipt]

Potrivit Ministerului chinez al Afacerilor Externe, peste 300 de turisti chinezi asteptau duminica sa poata parasi tara, pe aeroportul din Cairo, in contextul in care companiile au anulat zborurile, iar alti o suta de chinezi erau blocati in gari.

Mii de egipteni au sfidat, duminica, regimul de interdictie a circulatiei, in timp ce armata este mobilizata pe strazi. Miscarea contra regimului presedintelui egiptean, Hosni Mubarak, este inspirata de revolta tunisiana care l-a indepartat de la putere pe presedintele Zine El Abidine Ben Ali.

www.9am.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: