Publicat de: damianion | ianuarie 28, 2011

Andrei Marga despre „religia văzută primitiv”

Erorile din Legea Educației (2011) trădează, pe rând, „incultura, reaua-voință, primitivismul viziunii” autorilor ei, este de părere Andrei Marga, rectorul Universității Babeș Bolyai care semnează o aspră critică a legii, în ziarul Cotidianul.

Foto: bihon.roMarga critică faptul că legea „pleacă de la stabilirea de ‘principii’,” un termen cu o conotație „confuză”, spune rectorul. Referindu-se la „principiul libertății de gândire și al indepenenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice” (art. 3n) Marga consideră că acesta nu apără suficient independența religioasă, care nu este legată exclusiv de dogme. Nici „separarea mecanică” nu este suficientă pentru independență, spune rectorul, iar „religia nu poate fi plasată alături de ‘ideologii’ și ‘doctrine politice'”.

„Legea este un compozit de formulări lovite de confuzie” spune Andrei Marga, care s-a arătat nemulțumit de faptul că „autorii legii au uitat să corecteze unele articole (de pildă, art. 132, în care se defineşte facultatea – ‘facultatea corespunde uneia sau mai multor domenii ale ştiinţelor, artelor sau sportului’ – lăsând în afară enumerarea teologiei).”

Religia este una dintre disciplinele vădit dezavantajate de legea pe 2011, atât în ceea ce privește statutul învățământului teologic, cât și în ceea ce privește terminologia utilizată pentru reglementarea acestuia, în opinia rectorului.

http://www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: