Publicat de: damianion | ianuarie 19, 2011

Salariul mediu al unui absolvent: 1.087 ron

Veniturile absolvenţilor de studii superioare variază semnificativ în funcţie de domeniul de specializare. Cele mai mici retribuţii le revin absolvenţilor de educaţie fizică şi de ştiinţe ale naturii, conform studiului „Absolvenţii recenţi de învăţământ superior şi integrarea lor pe piaţa muncii”.

Studiul a fost realizat de Unitatea Executivă a Consiliului Naţional al Calificărilor şi al Formării Profesionale a Adulţilor (UNCNCFPA) şi indică o mare mobilitate care există pe piaţa muncii, în rândul noilor absolvenţi de studii superioare, notează Mediafax.

 Venitul mediu al unui absolvent de studii superioare a fost de 1.087 de lei, în ultimii 5 ani. În general, absolvenţii se aşteaptă să câştige cel puţin 1.500 de lei lunar, conform datelor oferite de agenţiile de recrutare. Aşteptările lor sunt însă ajustate, ulterior, în funcţie de oferta care există pe piaţa muncii. Salariul creşte o dată cu vechimea în muncă.

 Absolvenţii cu cele mai mari venituri sunt cei care lucrează în domeniul arhitectură şi urbanism, unde venitul mediu lunar este de 1.877 de lei. Tot în acest domeniu se înregistrează şi cel mai bun procent de angajare a noilor absolvenţi: 71%.

 Nesiguranţa cea mai mare cu privire la locurile de muncă este întâlnită în rândul absolvenţilor de ştiinţe exacte şi ştiinţe umaniste. Aproximativ 50% dintre ei doresc să îşi schimbe locul de muncă în următoarele 12 luni. Principalul motiv pentru care absolvenţii îşi schimbă locul de muncă în primii 5 ani de la data absolvirii studiilor este găsirea unui job mai bine plătit. Este motivul indicat de 90% dintre recrutori. Un alt motiv, nu tot atât de important, este dorinţa de a lucra într-un anumit domeniu.

 Studiul arată că 30% dintre proaspeţii absolvenţi şi-au schimbat locul de muncă o dată pe an; 7% de două ori pe an. Alţi 20% îşi schimbă jobul o dată la 2 ani. În medie, conform declaraţiilor a 40% dintre recrutori, un absolvent de studii superioare schimbă trei locuri de muncă în primii 5 ani.

Per total, 44% dintre absolvenţii de studii superioare intenţionează să îşi schimbe locul de muncă în următorul an.

Absolvenţii din domeniul ştiinţelor exacte au un venit mediu lunar de 1.134 de lei. Cei care au studii în domeniul ştiinţelor naturii au un venit mediu lunar de 928 de lei. Alte venituri medii lunare sunt, conform studiului citat: 1.188 de lei (absolvenţii de drept), 985 de lei (absolvenţii de ştiinţe sociale şi politice), 1.142 de lei (absolvenţii de arte), 1.220 de lei (absolvenţii de ştiinţe inginereşti), 1.270 de lei (absolvenţii din domeniul sănătăţii).

http://www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: