Publicat de: damianion | ianuarie 19, 2011

Cum va arăta piaţa muncii după criză

Unii economişti americani identifică două perspective pe piaţa muncii, odată ce criza va fi depăşită şi companiile vor începe să angajeze: pe de o parte vor fi zonele profesionale bine remunerate ale personalului înalt calificat (avocaţi, cercetători etc.), iar pe de altă parte vor fi locurile de muncă unde nu sunt necesare abilităţi speciale, pentru care salariile vor fi mici. Zona moderată va fi destul de îngustă, spun specialiştii, referindu-se la cei care se vor afla undeva între cele două extreme (angajaţi în administraţie, de exemplu).

    Acesta este mesajul sobru pe care l-au recepţionat americanii de Ziua Muncii, într-o perioadă în care rata şomajului este foarte mare, iar riscurile pierderii locului de muncă rămân la cote ridicate, notează Associated Press. Cel mai devreme în 2014 sau chiar mai târziu, se preconizează că SUA vor reuşi să recupereze cele 8,4 milioane de locuri de muncă pierdute ca urmare a crizei economice. Specialiştii apreciază că locurile de muncă din domeniul imobiliar nu vor mai fi recuperate pe parcursul deceniului în curs. 

    „Vor fi locuri de muncă. Marea întrebare este pentru ce tipuri de muncă vor plăti angajatorii şi ce gen de viaţă le va permite oamenilor să trăiască? Acesta va fi un factor determinant pentru mărimea clasei de mijloc pe care o vom avea”, a declarat Lawrence Katz, economist la Harvard.

    Se preconizează că joburile transferate de la om la maşină sau înlocuite cu munca mai ieftină de peste hotare va menţine problema şomajului.

    „Teama cea mai mare este că ţara nu califică muncitorii pentru a dobândi abilităţile necesare de care va fi nevoie în viitor”, susţine Gautam Godhwani, specialist în resurse umane. 

    În România, cei mai activi căutători de joburi sunt studenţii, ei reprezentând aproape 20% dintre cei care îşi caută de lucru în mediul online, conform realitatea.net. Interesul tinerilor români se îndreaptă spre locuri de muncă în IT, finanţe-contabilitate, inginerie. Specialiştii în recrutare spun însă că joburile cele mai accesibile pentru tineri sunt cele de operatori call-center, operatori de sondaje şi agenţi de vânzări.

    Studenţii români aşteaptă să primească 850 de euro pe lună (conform studiului Trendence Graduate Barometer 2010), dar aşteptările lor sunt nerealiste în opinia specialiştilor în resurse umane. Salariile oferite tinerilor fără experienţă nu mai depăşesc 500 de euro, în condiţiile în care angajatorii au posibilitatea să aleagă oameni cu experienţă, rămaşi fără loc de muncă în condiţiile actualei crize economice.

    Tot mai multe companii consideră că o soluţie avantajoasă pentru ele sunt contractele de muncă încheiate pentru perioade determinate. Acestea sunt şi o rezolvare temporară pentru şomerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă. „Este o procedură folosită din ce în ce mai frecvent şi oamenii au început să se obişnuiască cu ideea”, a declarat Luminiţa Socaci, consultant în resurse umane.

http://www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: