Publicat de: damianion | ianuarie 18, 2011

Absenta sarbatorilor crestine din Agenda Europeana a indignat Franta

Ministrul pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, a reclamat miercuri 12 ianuarie 2011 absenţa menţionării sărbătorilor creştine într-un calendar distribuit de către Comisia Europeană pentru mai mult de trei milioane de elevi şi studenţi europeni. În ultimii 7 ani, Comisia Europeană distribuie o agendă şcolară pentru mai mult de trei milioane de liceeni – acesta este şi cazul Franţei – şi pentru elevii din întreaga Europă. Această Agenda Europeana conţine informaţii care îi pot ajuta pe elevi în diferite domenii ale vieţii de zi cu zi, mai multe ilustraţii descriind evenimentele majore care au marcat istoria civilizaţiei.

Ediţia 2010-2011 menţionează o serie de sărbători religioase ale iudaismului, islamului sau hinduismului. Cu toate acestea, sărbătorile creştine religioase… nu sunt discutate în această agendă. Astfel, ilustraţia aleasă pentru Crăciun nu este altceva decât un pom sosit din Finlanda.

În urma lansării unei discuţii pe această temă, de către un europarlamentar britanic, la sfârşitul anului trecut, Christine Boutin, preşedinte al Partidului Creştin Democrat din Franţa, a trimis o scrisoare în data de 23 decembrie 2010 lui José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, în care aceasta îşi exprima „îngrijorarea”, „neînţelegerea” şi chiar „indignarea”.

„Poate pretinde Comisia Europeană că le-a uitat? Cum se poate ca, în mod neinţenţionat, să se omită menţionarea Sărbătorii de Crăciun, sărbătorită în întreaga Europă de către mulţi oameni, chiar şi de non-creştini?”, scrie Christine Boutin.

Prin vocea purtătorului propriu de cuvânt, Johanna Touzel, Conferinţa Episcopilor Europeni a declarat că lipsa sărbătorilor creştine din acest calendar este „de-a dreptul uluitoare”. „Crăciunul şi Paştele sunt sărbători majore pentru sute de milioane de creştini şi europeni. Deci, este o omisiune ciudată şi sperăm că nu a fost intenţionată”, a adăugat ea. În cazul în care Comisia nu menţionează Crăciunul drept sărbătoare în agenda sa, atunci ar trebui să fie totul deschis pe 25 decembrie şi să se lucreze ca  intr-o zi obişnuită”.

Miercuri, 12 ianuarie 2011, în timpul unei conferinţe de presă ţinută la Paris, ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, a ajuns să scoată chiar şi „un strigăt de mânie”. „Această iniţiativă, iniţial simpatică, este reprezentativă pentru o Europă care nu-mi place şi pe care nu o iubesc. Această Europă îşi neagă rădăcinile creştine, ascunzandu-le sub o batistă pudică. Europa turlelor nu mai este asumată. Iar o identitate reprimată este o identitate care se va revanşa”.

Ulterior, Ministrul avea să salute faptul că aceeaşi Comisie Europeană avea să-şi recunoască greşeala. Într-o declaraţie, John Dalli, comisarul european pentru Sănătate şi protecţia consumatorilor, a indicat personal că “regretă această incoerenţă”. Laurent Wauquiez se aşteaptă ca o lecţie să fi fost trasă din această experienţă.

„Europa nu este doar o construcţie instituţională. Să ne întrebăm asupra a ceea ce mai înseamnă patrimoniul nostru comun din domeniile filozofic, literar sau muzical şi să-l repunem în valoare”.

http://www.radiofiladelfia.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: