Publicat de: damianion | ianuarie 14, 2011

Inundațiile aduc dezastre fără precedent

Cu inundații și alunecări de teren, sezonul ploios are efecte dezastruoase în mai multe zone ale lumii. Sri Lanka reclamă cel mai mare dezastru natural de după tsunami din 2004, pentru Australia este deja cel mai costisitor dezastru natural, iar în Brazilia a devenit cel mai mare dezastru natural din istoria țării. 

Cel mai mare dezastru din Sri Lanka de după tsunami

sri_lanka_inundatiiSri Lanka este afectată de cel mai mare dezastru natural raportat de autorități după tsunami din 2004. Sezonul musonic a adus ploi torențiale ce au determinat pagube imense. Sunt peste 1 milion de sinistrați, 23 de morți și 36 de răniți.

Guvernul a alocat mai mult de 1.5 milioane de dolari în susținerea victimelor. Peste 28.000 de militari sunt implicați în acțiuni de salvare și furnizare de alimente și alte provizii. Este cea mai mare mobilizare de forțe armate de la înăbușirea Tigrilor Tamili.

„Casa mea e la doi metri sub ape. Am rămas doar cu hainele de pe noi.”, spune unul dintre cei afectați.
„Suntem concentrați pe cerințele imediate a peste un milion de persoane afectate, în special cele mai vulnerabile incluzând copiii”, a spus Neil Buhne, coordonator al ONU pe probleme umanitare în Sri Lanka. Pagubele vor fi evaluate după retragerea apelor.

Cel mai costisitor dezastru din Australia

 australia_inundatiiEvaluarea pagubelor are deja loc în Australia. În orașele afectate de inundații a început o masivă operațiune de colectare a resturilor. Autoritățile i-au îndemnat pe localnici să arunce tot ceea ce a fost atins de apele contaminate.

„Este durere în suflet și tristețe”, spune Anna Bligh, premierului statului Queensland, referindu-se la reacția oamenilor care-și văd pentru prima oară casele după inundație. „În unele cazuri avem stradă după stradă după stradă unde fiecare casă a fost inundată până la acoperiș.” Misiunea de curățare a fost catalogată de Bligh drept „una de proporții, ca după război”. Autoritățile au implicat forțe militare care să ajute la refacere, în cea mai mare mobilizare de după Ciclonul Tracy din 1974.

În Australia au murit 25 de oameni și 55 sunt încă dați dispăruți. Inundațiile de anul acesta reprezintă unul dintre cele mai mari dezastre naturale ale Australiei și este deja evaluat ca cel mai costisitor din istoria țării

Cel mai mare dezastru natural din Brazilia

brazilia_noroi_400În Brazilia bilanțul a ajuns deja la peste 500 de morți. Ploile torențiale au dus la masive alunecări de teren și inundații. Conform BBC, este cel mai mare dezastru din Brazilia. Precedentul, tot alunecări de teren a avut loc în 1967 și a dus la moartea a 430 de persoane.

„Am prieteni încă dispăruți în șuvoaiele de nămol. S-a dus. S-a terminat totul. Ne lăsăm în mâna lui Dumnezeu.”, spune un localnic din Teresopolis pentru Associated Press. Forțele de intervenție și localnicii scot cadavre din nămol, în timp ce numărul celor răniți depășește capacitatea serviciilor medicale.

Președinta Braziliei a reclamat un act de forță majoră dar și construcții și ocupări ilegale care au dus la pierderea atâtor vieți omenești și distrugeri materiale. „Am văzut cum s-au topit dealuri, fără să fie atinse de mână omenească, dar am văzut și zone ocupate ilegal, un pericol pentru sănătatea și viața oamenilor.” Guvernatorul din Rio de Janeiro a cerut locuitorilor din zona de risc să-și părăsească casele, avertizând că „prognoza meteo nu este favorabilă și noi alunecări de teren pot avea loc.”

http://www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: