Publicat de: damianion | ianuarie 13, 2011

Haiti după un an: 4 milioane de copii suferă

La un an de la cutremurul care a răvășit statul Haiti, patru milioane de copii continuă să sufere din cauza accesului dificil la apă potabilă, salubritate, asistență medicală și educație, iar 380.000 dintre ei încă au locuințe provizorii în taberele pentru sinistrați, care sunt supraaglomerate. Informațiile au fost făcute publice de UNICEF, care a elaborat un raport privind situația copiilor haitieni.

Foto: wehaitians.comEforturile de ajutorare și de redresare ale haitienilor și ale comunității internaționale au fost ieșite din comun, însă procesul de redresare este departe de a se apropia de final, chiar și la un an de la cutremurul devastator, se arată în raportul „Copiii din Haiti: după un an – calea lungă de la ajutorare la redresare”, întocmit de organizația UNICEF.

„Copiii au avut de suferit în mod special şi continuă să sufere enorm din cauza crizelor care s-au succedat în 2010 şi încă nu se bucură pe deplin de dreptul lor la supravieţuire, sănătate, educaţie şi protecţie,” a declarat Francoise Gruloos-Ackermans, reprezentant UNICEF în Haiti, citată în comunicatul de presă transmis miercuri. „Haiti are o serie de probleme majore de ordin instituţional şi sistemic, existente dinaintea cutremurului, pentru rezolvarea cărora nu este suficient un simplu răspuns de urgenţă,” a continuat Gruloos-Ackermans. „Organizaţii precum UNICEF trebuie să dezvolte şi să consolideze intervenţii structurale care vor pregăti cum se cuvine ţara şi locuitorii săi pentru viitor,” a subliniat reprezentantul UNICEF.

Potrivit organizației, Haiti are nevoie de soluții durabile, mai ales în contextul în care, dinainte de 12 ianuarie 2010, numărul haitienilor care aveau acces la apă potabilă, salubritate și igienă era în scădere dramatică. Dacă în 1990, 29% dintre haitieni aveau acces la înstalașii sanitare de bază, în 2006 procentul scăzuse la doar 19%. UNICEF a contribuit la ajutorarea în acest domeniu, transmite Mediafax, furnizând haitienilor peste 11.300 de latrine, care deservesc peste 800.000 de persoane. Organizația a aranjat, de asemenea, ca zilnicsă fie vidanjate peste 600 de latrine.

Totodată, organizaţia şi partenerii săi au transportat zilnic în medie 8,3 milioane de litri de apă potabilă pentru aproximativ 680.000 de persoane. Având în vedere actuala epidemie de holeră, UNICEF oferă peste 10,9 tone de clor şi mai bine de 45 de milioane de tablete pentru purificarea apei prin care se asigură apă potabilă unui număr de 3 milioane de persoane din capitală şi din oraşele învecinate, se mai arată în comunicatul de presă emis de organizație.

Situația este încă critică în Haiti. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că momentul maxim al epidemiei de holeră nu a fost atins. Autoritățile se așteaptă ca, în următoarele săptămâni, numărul de cazuri de holeră să crească.

Potrivit Mediafax, până acum s-au înregistrat 3.651 de morți și 171.304 îmbolăviri. O veste bună este că rata deceselor s-a diminuat considerabil, fiind în prezent de 2,2 la sută, faţă de nouă la sută în octombrie. Epidemia va fi sub control când rata mortalităţii va scădea sub unu la sută.

http://www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: