Publicat de: damianion | ianuarie 13, 2011

Forumul de la Davos anunță riscurile majore în 2011

Cel mai mare pericol care amenință lumea anul acesta este cel al datoriilor suverane, avertizează Forumul Economic Mondial. În raportul anual al organizației mai sunt menționate alte 36 de riscuri în fața cărora lumea ar trebui să ia măsuri în anul 2011.

world_economic_forum_400Forumul Economic Mondial a realizat și anul acesta un raport al riscurilor economice la nivel global. Publicarea celei de-a 6-a ediții a raportului precede cu două săptămâni întâlnirea anuală din stațiunea elvețiană Davos. Aici se adună politiceni de nivel înalt, guvernatori de bănci și lideri de afaceri.

Raportul de 50 de pagini listează 37 de riscuri care amenință lumea în viitorii 10 ani și pentru care ar trebui luate măsuri încă din 2011. „Lumea este probabil mult mai vulnerabilă la șocuri viitoare decât a fost în ultima jumătate de secol”, e de părere reprezentantul de frunte al FEM, Robert Greenhill.

Șase sunt riscurile cele mai pronunțate: riscul datoriilor suverane, al dezechilibrelor economice, al prețuri extrem de instabile la energie, al schimbărilor climatice, al conflictelor geopolitice și al crizei fiscale. Dintre acestea cele mai mari două riscuri, prin interconectarea lor, sunt riscul datoriilor suverane și al dezechilibrelor economice.

„Politicile fiscale nu sunt sustenabile în cele mai industrializate economii. În absența unor corecții structurale cu bătaie lungă, vom avea un risc ridicat al datoriilor suverane„, susține Daniel Hofmann, economist șef la Zurich Financial Services, care a contribuit la raportul FEM. La întâlnirea de anul trecut datoriile au fost în topul riscurilor raportului în mijlocul suspiciunilor privind incapacitatea de plată a Greciei. De atunci criza din zona euro s-a extins asupra Irlandei, cu presiuni majore asupra Portugaliei și Spaniei.

Conectat cu acest risc este riscul dat de dezechilibrul între economii. S-a observat o creștere fulminantă a piețelor emergente în timp ce în lumea dezvoltată condițiile nu sunt deloc cele mai atrăgătoare. Astfel de dezechilibre cresc riscul protecționismului, al războiului valutelor.

O altă serie de pericole interconectate sunt riscurile de reducere a resurselor de hrană, apă și energie. Prețurile alimentelor la nivel global trădează riscurile unei inflații. Conform agenției responsabile din cadrul ONU, prețurile la alimente au doborât la finalul lui 2010 un nou record. Schimbările climatice și alte dezastre naturale au dus la creșterea prețurilor alimentelor și a cererii generale, ridicând de asemenea și riscul speculațiilor.

O slăbiciune administrativă regională care devine contagioasă este un alt risc major luat în calcul într-o lume interconectată. Raportul FEM arată nevoie de cooperare globală crescută între guvernele țărilor. Este menționat de asemenea și riscul statelor care alimentează activități economice ilegale pentru menținerea intereselor regionale. Riscul evidențiat este acela ca statele respective să ajungă la mâna grupărilor de crimă organizată și să cunoască o subminare a legii. La nivel global valoarea comerțului ilicit se ridică undeva între 7 și 10% din economia mondială. În 2009 a fost de 1.3 trilioane de dolari și, conform raportului FEM, este în creștere.

am11_image3_400Raportul Forumului Economic este realizat în urma consultării a 580 de lideri și formatori de opinie și alți 50 de consultanți experți din întreaga lume, în cadrul a 18 workshopuri. Întâlnirea Forumului Economic Mondial are loc anual în stațiunea elvețiană Davos, și are deja o vechime de peste 4 decenii. Anul acesta Forumul de la Davos evenimentul se va desfășura între 26-30 ianuarie 2011.

http://www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: