Publicat de: damianion | ianuarie 11, 2011

ETA renunță definitiv la lupta armată

Organizația separatistă bască ETA a declarat pentru prima oară în istoria sa o încetare permanentă și definitivă a ostilităților armate. Anunțul a fost primit cu îndoială de autoritățile spaniole.

eta_400„ETA a decis să declare o încetare permanentă și generală a ostilităților, care poate fi verificată de comunitatea internațională. Este o hotărâre fermă a ETA în procesul de obținere a unei soluții de durată și încetare a confruntării armate.” Anunțul a fost făcut luni, 10 ianuarie, în publicația pro-naționalistă Gara.

Este pentru prima oară în cei 40 de ani de existență ai organizației când se anunță o încetare unilaterală, permanentă, a ostilităților. În ultimele 4 decenii ETA a dus o campanie violentă de atacuri și atentate cu bombe, focuri de armă, care au dus la moartea a peste 800 de persoane. În ultimele luni mai mulți laureați Nobel pentru Pace, partidul Batasuna și alte personalități ceruseră organizației separatiste o încetare a focului.

Demonstratie a rudelor militantilor ETA arestatiPrimul ministru al Spaniei nu s-a lăsat impresionat de anunț și a cerut încetarea definitivă a întregii organizații ETA. „Nu vom avea niciun dialog cu ETA. Nu vom permite niciun tertip”, a spus premierul, în timp ce ministrul de interne a arătat că „ETA a rămas la fel de arogantă ca întotdeauna.”

Declarația ETA a venit pe un fond de încetare a focului anunțat din septembrie 2010, însă autoritățile știu că organizația separatistă a revenit nu o dată asupra declarațiilor sale. În plus, organizația separatistă nu renunță la revendicările sale. „Este timpul să acționăm cu responsabilitate istorică”, se spune în declarația separatiștilor. „ETA cere guvernelor Spaniei și Franței să înceteze măsurile represive și să lase deoparte complet și pentru totdeauna refuzurile de recunoaștere a Țării Bascilor.” Practic ETA va continua eforturile pentru obținerea a ceea ce numesc ei „o adevărată democrație în Țara Bascilor.”

ETA cere independența regiunii din nordul Spaniei și sudul Franței, cu o populație de 3 milioane de locuitori. În penitenciarele spaniole sau franceze sunt peste 800 de militanți ETA, în timp ce formațiunea este considerată de SUA ca organizație teroristă.

http://www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: