Publicat de: damianion | ianuarie 11, 2011

3 noi descoperiri în Univers

Un super-ciorchine de galaxii a fost descoperit de telescopul Planck. Astfel de structuri pot conține sute de miliarde de stele asemănătoare Soarelui.

53a6854c568545baa8da6270e4b17d4bbig_400Telescopul Planck a identificat unele dintre cele mai mari structuri văzute de om în Univers. Ciorchinii au dimensiuni de zeci de milioane de ani lumină. Astronomi citați de BBC notează că Planck a făcut mai mult de 20 de descoperiri absolut noi pentru știință. Și Agenția Spațială Europeană a confirmat existența a încă 169 de chirchini de galaxii. Observate de telescopul spațial european XMM-Newton, acestea se află la 4 miliarde ani lumină de Terra.

În același timp telescopul spațial Hubble a dat primele informații cu privire la o masă gazoasă spațială gigantică, de culoare verde. NASA a oferit luni primele imagini recepționate de la Hubble. În ele se observă cum masa gazoasă dă naștere unor stele într-o zonă a Universului unde în mod obișnuit nu are loc acest fenomen. Masa are mărimea Căii Lactee și se află la 650 milioane de ani lumină.

Un alt telescop al NASA, Kepler 10-b a descoperit cea mai mică planetă stâncoasă din afara sistemului nostru solar. Planeta ce va purta numele telescopului este de 1.4 ori mai mare decât Pământul și are o masă de 4.5 ori mai mare.

http://www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: