Publicat de: damianion | decembrie 29, 2010

Rol istoric al țărilor din centrul Europei în 2011

Rol istoric al țărilor din centrul Europei în 2011

Două țări din centrul Europei vor conduce Uniunea Europeană în anul 2011. Alte două vor încerca aderarea la Schengen iar Estonia va intra în zona euro.

 

mapcentraleurope_400La 1 ianuarie 2011 Ungaria va prelua pentru prima oară cârma Uniunii Europene. În agenda sa, alături de chestiunile generice ale bugetului uniunii, politicii agricole sau energiei se află și două chestiuni fierbinți: integrarea rromilor și extinderea spațiului Schengen. Ungaria este membră a UE din 2004 și a spațiului Schengen din 2007.

La sfârșitul lunii martie, în timpul mandatului maghiar, România și Bulgaria ar trebui să fie primite în spațiul Schengen. Deja Franța și Germania au transmis mesaje concrete cu privire la opoziția față de aderarea celor două țări balcanice.

Polonia va urma la conducerea rotativă a uniunii europene în al doilea semestru al anului 2011. Practic anul viitor va demonstra dacă Europa centrală este o regiune de stabilitate pentru UE.

Estonia va fi cel de-al 17-lea stat mebru care aderă la zona monedei euro, eveniment ce va avea loc la 1 ianuarie 2011. Estonia este cea mai mică și cea mai săracă țară din blocul monetar, cu un salariu mediu lunar de 760 de euro și șomaj de 15.5%. În schimb mica țară baltică are cel mai mare PIB calculat la numărul de locuitori dintre toți membrii zonei euro. Estonia a aderat la UE și NATO în 2004.

http://www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: