Publicat de: damianion | noiembrie 8, 2010

Oamenii caută iertarea, dar nu iartă ușor

Studiu:

Oamenii caută iertarea, dar nu iartă ușor

Oamenii își doresc foarte mult să fie iertați, însă nu sunt la fel de dispuși să ofere iertarea. Cei mai mulți cred că iertarea se poate acorda cu anumite condiții, în timp ce unele fapte nu ar trebui iertate niciodată.

Institutul Fetzer din Michigan a dat publicității la finalul lunii trecute rezultatele Sondajului despre Dragoste și Iertare în Societatea Americană. Conform studiului, 94% dintre americani vor să vadă mai multă iertare în țara lor. În același timp doar 62% consideră că ei personal ar trebui să ierte mai mult.

forgiveness_400Deși societatea este în general iubitoare, cercetătorii au observat că mai mult de jumătate dintre americani cred că există situații când iertarea nu poate și nu trebuie să fie acordată niciodată. Între cazurile vizate se disting abuzurile, violurile, crimele și alte infracțiuni cu premeditare. În plus, aproximativ 60% cred că iertarea este condiționată, iar „a ierta depinde în primul rând de cererea iertării din partea făptașului și schimbarea acestuia.”

Un aspect interesant al studiului este că cei mai mulți dintre cei intervievați au spus că au căutat iertarea la prieteni, familie și mai puțin la oamenii bisericii. „Americanii exprimă o dorință aproape universală de a trăi într-o lume mai iubitoare, mai unită” este concluzia studiului.

La nivel global problema iertării apare în diferite dimensiuni ale vieții. Papa Ioan Paul al II-lea a fost apreciat pentru gestul de a-l ierta public pe Mehmet Ali Agca, cel care a atentat la viața lui. În vara aceasta, în fața valurilor de acuzații cu privire la abuzurile sexuale ale preoților catolici asupra minorilor, Papa Benedict al XVI-lea a cerut „iertare de la Dumnezeu și de la persoanele implicate”.

În lumea financiară problema iertării datoriilor este una foarte importantă, atât la nivel de stat cât și la nivel de persoană fizică. Pe 27 septembrie vicepreședintele Sudanului, cea mai mare țară a Africii, cerea membrilor ONU iertarea datoriei țării sale. La începutul anului G7 luase o decizie similară în ceea ce privește Haiti.

O problemă majoră în țara noastră sunt creditele personale. Președintele ING Bank România Mișu Negrițoiu afirma că rezolvarea problemelor clienților se face prin reeșalonare, prin amânarea unei rate, dar nu prin iertarea datoriilor. „Datoriile nu se iartă.”

„Comunismul, uitat și iertat de români”, scria Evenimentul Zilei la finalul lui septembrie a.c. Era o concluzie a sondajului CSOP comandat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului. În urma sondajului s-a observat că cei mai mulți români consideră că trăiau mai bine pe vremea comunismului.

caseta5novaVirtute creștină, iertarea este fundamentală în viața credinciosului. Prezentă în rugăciunea „Tatăl nostru”, iertarea cerută lui Dumnezeu este strâns legată de iertarea acordată aproapelui. Totuși, după cum afirmă autoarea Tereza-Brândușa Palade, doctor în filosofie, „iertarea nu trebuie confundată cu o simplă milostivire psihologică – cu reacția unui om extrem de precaut care încearcă să rămână în relații bune cu toată lumea. Resortul unei asemenea „iertări psihologice” este în realitate frica.”

http://www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: