Publicat de: damianion | noiembrie 5, 2010

Lipsa de informare şi de cunoaştere menţine prejudecăţile românilor

Lipsa de informare şi de cunoaştere

menţine prejudecăţile românilor

Românii cred că rromii sunt hoţi şi leneşi, că homosexualii sunt cei care nu au reuşit să aibă relaţii cu persoane de sex opus sau că persoanele care au virusul HIV sunt periculoase, pentru că te pot infecta. Şi persoanele cu handicap psihic formează un grup foarte expus prejudecăţilor românilor.

cvillechurch.com

Prejudecăţile cele mai frecvente, întâlnite printre români, au fost identificate printr-un sondaj realizat la nivel naţional, în 2009, la cererea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Românii cred că femeile blonde sunt proaste, că femeile conduc maşinile mai prost decât bărbaţii sau că bărbaţii care se îngrijesc de aspectul lor sunt efeminaţi.

„Persoanele seropozitive ar trebui să stea izolate, sunt un pericol pentru cei din jur, nu trebuie să le atingi, ar trebui să folosească un grup sanitar separat. Copiii seropozitivi ar trebui să meargă la şcoli speciale. Dacă lucrezi cu o persoană seropozitivă, te supui riscului de infectare cu HIV.” Sunt câteva dintre prejudecăţile faţă de persoanele infectate cu virusul HIV, identificate de Iulian Petre, director executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Bolnavii de SIDA sunt suspectaţi că ar fi contactat această boală în urma unor relaţii homosexuale. Aceasta este tot o prejudecată, a declarat Iulian Petre care a atras atenţia că două treimi dintre seropozitivi sunt persoane infectate în perioada copilăriei, în sistemul sanitar din România.

Bolile mintale sunt contagioase, sunt cauzate de vrăjitorii şi de blesteme, iar persoanele care suferă de astfel de boli sunt periculoase, pot deveni violente şi ar trebui închise în spitale. Sunt câteva dintre prejudecăţile românilor vizavi de persoanele cu afecţiuni psihice, identificate de Fundaţia Estuar care oferă servicii pentru adulţii cu probleme de sănătate mintală, notează Adevărul.

Rromii încalcă legile, cred 72% dintre români. Un procent de 48% susţin că rromii sunt o ruşine pentru România, 45% declară că le este frică de rromii pe care îi întâlnesc pe stradă, iar 20% dintre români spun că ar trebui să li se interzică rromilor accesul în magazine.

Cuvintele care le vin în minte românilor la auzul cuvântului „rrom” sunt: infracţionalitate, hoţie, cerşetorie, lipsă de educaţie, murdărie, dispreţ. Prejudecăţi faţă de etnia rromă există însă şi în Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Serbia, Italia şi Irlanda, notează România liberă.

„Mai avem o problemă care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi – foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaşte cinstit şi problemele pe care le are etnia însăşi şi problemele pe care le avem noi în a cunoaşte etnia, nu vom găsi soluţia problemei,” a declarat preşedintele României, Traian Băsescu, zilele trecute.

„Preşedintele român Traian Băsescu este o persoană cu prejudecăţi”, a declarat în replică Nicolae Gheorghe, activist pentru drepturile rromilor din România, notează The Guardian.

Lipsa de informare a românilor este principala cauză a apariţiei şi perpetuării prejudecăţilor. „Prejudecăţile sunt percepţii sociale deformate, construite ca urmare a generalizării unor cazuri sau experienţe izolate la un grup”, a declarat sociologul Vasile Burtea.

http://www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: