Publicat de: damianion | octombrie 30, 2010

România, pe locul 4 la decesele din cauze cardiovasculare

România, pe locul 4

la decesele din cauze cardiovasculare

România ocupă locul 4 în topul internaţional al mortalităţii din cauze cardiovasculare. Patruzeci de români mor zilnic din cauza infarctului miocardic, potrivit datelor Societăţii Române de Cardiologie. Specialiştii atrag atenţia că românii încep să sufere de hipertensiune arterială şi de diverse forme de cardiopatie ischemică înainte de a împlini vârsta de 35 de ani.

 Foto: blogcatalog.comRomânia este devansată în topul amintit de Rusia, Bulgaria şi Ungaria, notează Gândul.

Doi din 3 români suferă de afecţiuni cardiovasculare. Aproape jumătate din populaţia României are hipertensiune arterială. Aceasta favorizează apariţia infarctului miocardic şi a accidentelor vasculare şi, de obicei, nu prezintă simptome. Principala cauză a morţii o reprezintă boala coronariană, însumând 12,2% din totalul mortalităţii. Următoarele cauze ale mortalităţii sunt cancerul, accidentele rutiere, SIDA şi bolile hepatice, conform observator.ro.

Conform datelor oferite de Centrul de Statistică din cadrul Ministerului Sănătăţii, din totalul celor peste 253.000 de decese înregistrate în 2008, peste 150.000 de oameni, adică un procent de 60%, au murit din cauza bolilor de inimă. Cele mai frecvente au fost afecţiunile cerebro-vasculare, cardiopatiile ischemice şi hipertensiunea arterială. Acestora le urmează infarctul miocardic acut şi cordul pulmonar cronic, notează Adevărul.

Fumatul, stresul şi alimentaţia necorespunzătoare, dezechilibrată nutriţional, sunt printre principalii factori care determină apariţia tot mai frecventă a bolilor cardiovasculare în rândul populaţiei tinere. Sedentarismul şi consumul hranei de tip fast-food trădează un stil de viaţă importat din Occident şi contribuie flagrant la apariţia bolilor de inimă.

„Hipertensiunea arterială şi diferitele forme de cardiopatie ischemică debutează de obicei în jurul vârstei de 50 de ani dar, stilul de viaţă dezorganizat duce la apariţia afecţiunilor cardiovasculare sub vârsta de 35 de ani”, a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedinte al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Societatea Naţională de Medicina Familiei va desfăşura, în perioada 26 octombrie 2010 – martie 2011, un program de conştientizare a populaţiei cu privire la riscurile bolilor cardiovasculare. Campania va fi desfăşurată în 30 de oraşe ale ţării. Pacienţilor le vor fi oferite broşuri informative şi posibilitatea de a beneficia de teste gratuite, urmând ca, în funcţie de rezultatele testărilor, să fie trimişi la medici specialişti.

Educarea populaţiei şi prevenţia sunt cele mai bune metode de reducere a mortalităţii cauzate de bolile de inimă. „Diferenţa dintre noi şi europeni, care au mult mai puţine decese cauzate de bolile de inimă sau de cancer, nu ţine de personalul medical sau de faptul că ei sunt mai «rezistenţi» decât noi. Ei au învăţat că prin prevenţie salvezi mai multe vieţi”, a declarat dr. Dan Gaiţă, coordonator Naţional de Prevenţie Cardiovasculară.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că, anual, se înregistrează, în lume, 17 milioane de decese provocate de afecţiuni cardiovasculare. Numărul acestor decese va creşte la 25 de milioane anual, pe parcursul următoarei decade.

http://www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: