Publicat de: damianion | octombrie 25, 2010

Papa doreşte armonizarea relaţiilor între cultele din România

Papa doreşte armonizarea relaţiilor între cultele din România

Papa Benedict al XVI-lea și-a reafirmat ieri așteptările cu privire la armonizarea relațiilor dintre diferitele culte religioase din România. Ocazia a fost dată de prezentarea noului ambasador al României la Vatican. 

Bogdan Tataru-Cazaban, noul ambasador al Romaniei la VaticanBogdan Tătaru-Cazaban și-a prezentat ieri la Vatican scrisorile de acreditare ca ambasador extraordinar și plenipotențiar al României pe lângă Sfântul Scaun. Cu această ocazie a avut loc un dialog între șeful statului Vatican și noul reprezentant diplomatic al țării noastre. Accentul principal al discuției a fost pus pe armonizarea relațiilor între diferitele comunități religioase din România.

„România este un mozaic de oameni”, a spus Benedict, citat de biroul de presă al Vaticanului. Pentru armonizarea relațiilor și soluționarea diferențelor dintre comunitățile religioase suveranul pontif a propus implicarea pe două nivele. Pe de-o parte statul să promoveze un dialog autentic al său cu liderii comunităților religioase. Pe de altă parte statul să creeze cadrul și să promoveze relațiile armonioase între diferitele comunități religioase. „Hotărârea de a dialoga în har și adevăr trebuie să fie întărită. Acest dialog nu va înceta să fie un agent al unității și armoniei, nu doar în țara dvs., ci și în Europa”, a concluzionat Benedict al XVI-lea.

Publicația Catholic Culture observă că Papa a ridicat indirect problema retrocedărilor de patrimoniu. Remarcând că „în urmă cu 20 de ani, România a decis să scrie o nouă pagină de istorie” pontiful a punctat că „există în continuare răni profunde lăsate de jugul ideologiei totalitare.” Publicația notează persecuția asupra catolicilor din comunism și disputele de ani de zile cu privire la proprietățile bisericești, confiscate de statul comunist și cedate apoi bisericii ortodoxe. Radio Vatican notează că Papa nu a omis să facă referire la reactivarea lucrărilor comisiei mixte de dialog între biserica ortodoxă și biserica catolică.

Bogdan Tătaru-Cazaban a fost numit pe 28 iulie 2010 în funcția de ambasador la Vatican. Încă de la numire și-a prezentat dorința de intensificare a demersurilor privind o vizită a papei Benedict în România. „Instituţiile care lucrează pentru realizarea vizitei se află într-un calendar şi în parteneriat cu Nunţiatura Apostolică. Biserica Romano-Catolică a formulat deja această invitaţie cu prilejul vizitei episcopilor catolici la Roma.”

România are relații diplomatice cu Vaticanul din 1920. După ce în 1927 s-a semnat Concordatul, în 1950 relațiile s-au întrerupt. Din 1990 acestea au fost restabilite iar în 1993 a avut loc acreditarea primului ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun.

http://www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: