Publicat de: damianion | septembrie 13, 2010

Turcia – mai aproape de UE, mai aproape de statul islamic

Turcia – mai aproape de UE,

mai aproape de statul islamic

Duminică a avut loc un referendum în Turcia pentru revizuirea Constituției. CNN notează că votul de ieri este ultima confruntare între partidul premierului Erdogan, cu rădăcini islamice și stabilimentul secular al Turciei. Occidentul a felicitat administrația pentru votul democratic, în timp ce opoziția turcă a acuzat controlul tot mai puternic al guvernului asupra justiției.

Amendamentele propuse votului au vizat diverse aspecte ale vieții din societatea turcă, drepturile civile, discriminarea, puterea justiției. Întrebat care este cea mai importantă măsură a pachetului de reforme, premierul a susținut că este reforma sistemului de justiție. Un oficial a susținut sub anonimat că astfel „s-a demolat casta sistemului judiciar”.

Primul ministru al Turciei a afirmat că rezultatul referendumului reprezintă „trecerea unui prag istoric spre o democrație avansată și supremația legii”. Președintele american l-a sunat pe premierul turc într-un gest de „recunoaștere a democrației vibrante din Turcia, așa cum este reflectată de rezultatele referendumului”. Ministrul german de externe a afirmat că votul este crucial pentru hotărârea Turciei de a adera la Uniunea Europeană.

În plan intern, premierul Erdogan a afirmat fără echivoc că votul de ieri a fost „Un Da pentru libertate. Un Da pentru domnia legii. Un Nu pentru legea domnitorilor.” El a mai susținut că tutelajul regimului care a dat lovitura de stat s-a terminat. În plus, premierul consideră că votul înseamnă o trecere de la politica unui grup militar, care a dat lovitură de stat, la politica democratică prin voința poporului. Pachetul de reformă fusese aprobat de parlament dar doar cu o majoritate simplă, și nu cu două treimi cât era necesar. Astfel, s-a trecut la faza referendumului.

Din tabăra opusă, opoziția acuză că amendamentele vor demola tocmai stâlpii Turciei seculare, puși în anul 1923 de Mustafa Kemal Ataturk. Ca atare, oponenții văd în victoria premierului pasul decisiv ca acesta să devină „un sultan modern”. Liderul din Istanbul al opoziției susține că, prin manevra de a amesteca în pachetul propus referendumului chestiuni foarte sensibile cu unele mai puțin controversate, premierul nu a făcut altceva decât să „îmbrace în ciocolată o pastilă otrăvitoare”.

Opoziția vede în referendumul de ieri o intrare pe ușa din dos și o lovitură dată de islamism statului, susținând că partidul de guvernământ, cu rădăcini în islam, atinge niveluri periculoase de control asupra aparatului legislativ. Practic, două din cele 26 de amendamente ale constituției vizează o influență excesivă a puterii asupra justiției.

Constituția actuală a fost trasată de armată în 1982, în urma unei lovituri de stat ce a avut loc cu exact 30 de ani în urmă, 12 septembrie 1980. Venit la putere în urmă cu 8 ani, partidul actual de guvernământ Partidul Dreptății și Dezvoltării (AKP) a avut numeroase conflicte cu aparatul de justiție, care se consideră un gardian al valorilor seculare ale țării.

Un editorialist al ziarului Milliyet consideră că „Erdogan a obținut un mandat solid. Dar sper că va avandona retorica aspră pe care a folosit-o în procesul electoral și se va îndrepta și spre seculari și kurzi.” Partidul kurzilor a boicotat referendumul susținând că „indiferent de cine câștigă, războiul nu se va sfârși.” În zonele cu puternică populație kurdă au avut loc incidente violente.

La referendumul de ieri au fost chemați aproximativ 50 de milioane de turci cu drept de vot, din care s-au prezentat aproximativ 78%. Rezultatul votului, la numărarea a 96% dintre buletine indica 58% de voturi pentru modificarea Constituției și 42% împotrivă. În Turcia vor avea loc alegeri generale înainte de vara lui 2011.

http://www.semneletimpului.ro/


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: