Publicat de: damianion | august 25, 2010

85% dintre românii care își caută un loc de muncă doresc să emigreze

85% dintre românii care își caută un loc de muncă doresc să emigreze

Un studiu realizat de site-ul de recrutare a forței de muncă Myjob relevă că peste 85% din românii care la momentul actual își caută un nou loc de muncă vor să emigreze, scrie Adevărul. Au fost chestionați 5160 de români în perioada 7-31 iulie a acestui an. Rata maximă a fost în Caraș-Severin unde 100% din cei chestionați au exprimat dorința de a pleca din țară, la mică distanță fiind arădenii, dintre care numai 2.78% ar mai rămâne în țară.

    Pe unii îi mai țin în țară relațiile de familie, temerea de a juca totul pe cartea emigrării, riscul de a pleca cu toată familia. Totuși, peste un sfert dintre participanţii la studiu au declarat că ar pleca în altă ţară în orice moment, iar peste 17% din respondenţi și-ar chema partenerul de viață după o perioadă de acomodare în țara respectivă. În schimb, 3,32% consideră că ţara noastră merge într-o direcţie bună, motiv pentru care nu iau în calcul emigrarea.

    Un studiu realizat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” pe un eşantion de 250 de medici şi asistenţi medicali din judeţele Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa, Buzău şi Vrancea relevă că 70% din angajaţii sistemului sanitar iau în calcul transferul pe un post similar într-o altă ţară.

    „Ne aflăm în fața unui fenomen de migrație fără precedent”, afirmă sociologul Alfred Bulai, care susține că, dacă în anii de după Revoluție și Piața Universității mulți au plecat pe considerente politice, acum criza economică este motorul principal. „Un fenomen de migraţie serioasă, pe motive economice, a început imediat după 2000, când s-a dat drumul la libera circulaţie în Uniunea Europeană. Atunci, oamenii au plecat pentru a căuta oportunităţi, acum pleacă din disperare, pentru că nu mai au nicio speranţă că într-o zi le va fi şi bine”, explică Bulai.

 http://www.semneletimpului.ro/


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: