Publicat de: damianion | august 14, 2010

Cataclismele verii confirmă previziunile specialiştilor

Cataclismele verii confirmă previziunile specialiştilor

 

 Deşi, în general, oamenii de ştiinţă evită să coreleze direct cataclismele naturale individuale cu încălzirea globală, Organizaţia Mondială a Meteorologilor (WMO), din Geneva susține că dezastrele din vara aceasta se aliniază modelului încălzirii globale propus de climatologi, scrie AP.

 

Foto: funkysweetboy.wordpress.com    Inundaţii, incendii, topirea gheţii, caniculă sunt doar câteva dintre modurile în care natura s-a dezlănţuit în ultimele luni. Pentru climatologul guvernamental britanic Peter Stott, este evident că „nu este timp de pierdut”, iar societăţile trebuie să se pregătească pentru a se confrunta cu fenomenul încălzirii globale.

 

    El a declarat că specialiştii în sisteme climatice „vor neapărat” să dezvolte instrumente computerizate de depistare a modelelor tip cauză-efect, care ar putea oferi o explicaţie pentru încălzirea globală, schimbarea curenţilor de apă şi a celor atmosferici – fenomene care pot provoca dezastre naturale.

    Grupul de climatologi din Comitetul Interguvenamental pentru Schimbările Climatice din cadrul ONU (IPCC) a avertizat cu mult timp în urmă că temperaturile globale vor produce valuri de căldură mai intense şi mai frecvente, precum şi ploi mai abundente. Mai mult, în ultimul său raport, publicat în 2007, IPCC nota că aceste efecte sunt deja observabile, din anul 1970. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu s-au pronunţat cu certitudine în privinţa unei legături între fenomenele cataclismice şi încălzirea globală.

 

    WMO a evidenţiat că dezastrele din vara aceasta sunt compatibile cu modelele propuse de climatologi, evidenţiindu-se drept consecinţe ale încălzirii globale. Iată mai jos câteva dintre dezastrele majore ale verii.

 

RUSIA

 

Foto: en.rian.ru    Moscova este acoperită, de săptămâna trecută, de un fum toxic, iar un oficial din cadrul primăriei a admis, luni, că numărul morţilor a crescut cu cel puţin 400 de persoane, ajungând la 700 de morţi pe zi, scrie Mediafax. Până în prezent, în uriaşele incendii de pădure din această ţară au murit 52 de persoane, conform bilanţului oficial. Lunea trecută, incendiile s-au extins în districte care se află la o distanţă cuprinsă între 70 şi 135 de kilometri de capitală.

 

PAKISTAN
 

Foto: AFP    Inundaţiile devastatoare din Pakistan au afectat peste paisprezece milioane de persoane, iar mii de oameni încearcă acum să scape de potop. Organizaţia Naţiunilor Unite a trimis un reprezentant în Pakistan pentru a mobiliza comunitatea internaţională să ofere ajutor. Până în prezent, inundaţiile au ucis aproximativ 1.500 de persoane, informează Sydney Morning Herald.

 

CHINA
 

    Cel puţin 1.100 de persoane au murit şi alte 627 sunt date dispărute după alunecările de teren din Gansu, în nord-vestul Chinei, produse în urma ploilor puternice.

 

SUA
 

Foto: funkysweetboy.wordpress.com    Zeci de mii de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele din statul american Iowa, după ce o serie de râuri au spart digurile şi au ieşit din albie, inundând mai multe oraşe. În capitala statului, Des Moines, au fost emise sute de ordine de evacuare, a informat Los Angeles Times.

 

ARCTIC

 

Foto: msnbc.com)    O insulă de gheață s-a desprins, la începutul lunii august, în Groenlanda, evenimentul fiind cel mai mare de felul acesta în ultima jumătate de secol, informează ABC News. Icebergul are aproximativ 200 de metri înălțime și 260 km pătrați și reprezintă un sfert din suprafața ghețarului Petermann, unul dintre cei doi masivi de gheață ai Groenlandei.  

 

    Salvano Briceno, specialist în cadrul Departamentului de Strategie Internaţională pentru Reducerea Dezastrelor din cadrul ONU a subliniat factorii agravanţi în recentele catastrofe climatice: eşecul Chinei de a stopa defrişările, care au contribuit la alunecări de teren; slaba gestionare a pădurilor în Rusia, care a alimentat incendiile; stabilirea pakistanezilor în câmpiile apropiate albiilor de râu, în zone predispuse la inundaţii.

 

    „IPCC a identificat deja influenţa schimbărilor climatice în aceste catastrofe. Asta e clar”, a spus Briceno. „Dar cea mai importantă tendinţă pe care trebuie să o observăm este creşterea vulnerabilităţii: faptul că sunt tot mai multe persoane care trăiesc în locuri greşite şi fac lucruri greşite.”

http://www.semneletimpului.ro/


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: