Publicat de: damianion | iulie 2, 2010

Euro-frunza este noul logo obligatoriu pentru alimentele ecologice

Euro-frunza este noul logo obligatoriu pentru alimentele ecologice

 

Produsele alimentare ecologice vor fi etichetate în conformitate cu noile norme ale Uniunii Europene şi vor purta obligatoriu noua siglă ecologică a UE, care intră în vigoare începând de astăzi. Alimentele ecologice preambalate produse în statele membre UE şi care îndeplinesc standardele cerute vor avea afişată aşa numita „euro-frunză”, notează EurActiv.ro. Logo-ul se poate utiliza şi în mod voluntar pentru produsele ecologice care nu sunt preambalate, fabricate pe teritoriul UE sau pentru produsele ecologice importate din ţări terţe.

Foto: ec.europa.eu

    Noua siglă cu euro-frunza reprezintă stelele UE, de culoare albă, dispuse sub forma unei frunze pe un fond verde, sugerând două cuvinte-cheie: Europa şi natura. Sigla a fost concepută de un student german, Dušan Milenković, declarat câştigător în urma unui vot online, sigla fiind votată de cca. 130.000 de persoane. La concurs au participat 3.422 de studenţi la arte din statele membre UE. Câştigătorul va fi premiat în cadrul unei ceremonii oficiale care va avea loc la Bruxelles, în 19 iulie 2010.

    „Avem speranţa că noua siglă se va putea transforma într-un simbol larg recunoscut al producţiei alimentare ecologice în întreaga UE, oferindu-le consumatorilor garanţia că bunurile sunt produse în deplină concordanţă cu reglementările stricte ale UE privind agricultura ecologică”, a spus comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş (foto). 

    „Sper că aceste schimbări vor impulsiona sectorul agriculturii ecologice şi vor ameliora, în acelaşi timp, protecţia consumatorilor”, a mai declarat Cioloş.

    Noile norme îi obligă pe producători să afişeze informaţiile privind locul de producţie al ingredientelor folosite, precum şi numărul de cod al organismului care a efectuat controalele necesare. Operatorii vor avea o perioadă de doi ani pentru a se adapta noilor reguli de etichetare.

    Uniunea Europeană a introdus pentru prima dată norme pentru acvacultura ecologică, respectiv pentru producţia de peşte, crustacee şi alge marine. Biodiversitatea trebuie să fie respectată şi se interzice folosirea reproducerii induse prin hormoni artificiali.

Foto: recolta.eu

    „Normele europene pentru acvacultura ecologică au devenit realitate. Ele vor pune la dispoziţia consumatorilor o ofertă mai variată şi vor favoriza o producţie sănătoasă şi ecologică, constituind o alternativă viabilă faţă de demersul intensiv mai tradiţional”, a declarat Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit.

    Noul logo ecologic este cel de-al doilea simbol care certifică produsele ecologice din UE. Primul logo a fost lansat la sfârşitul anilor 1990 şi va continua să apară pe unele produse în timpul perioadei de adaptare la noile norme.

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: