Publicat de: damianion | aprilie 22, 2010

Selectia sexului: in India, avortul fetelor este in crestere

Selectia sexului:

in India, avortul fetelor este in crestere

 
 
 Selectia sexului pe calea avortului pare sa fie in crestere in India – si mai raspandita printre cei bogati. Clasele superioare din India tind sa aiba mai putini copii si acces mai usor la ultrasunetele care descopera sexul copilului lor. Dexechilibrul dintre sexe inseamna mai putine femei disponibile sa fie sotii.
 
de Mian Ridge, corespondent, 8 martie, 2010
 
Articolul in limba engleza:

Nandgaon, India
 
Babulal Yadav, un fermier in varsta de 50 de ani, si-a revizuit notiunile sale despre sotia perfecta. „Nu-mi mai pasa din ce casta face parte, din ce religie, sau cum arata,” spune el. „Vreau doar o fata draguta care sa aiba grija de mine si sa-mi daruiasca un baiat”.
 
Exact aceasta este atitudinea cu privire la selectia sexului care a facut sa fie asa de dificil pentru d-nul Yadav sa-si gaseasca o sotie. Preferinta pentru copiii de sex barbatesc a dus la lipsa mireselor pentru barbatii din satul sau. Accesul sporit la tehnologia cu ultrasunete, care permite parintilor sa avorteze copiii nedoriti de sex feminin, a contribuit la un raport femei-barbati de 933 la 1000 in India, in conformitate cu ultimul recensamant din 2001.
 
Perspectivele lui Yadav insa sunt in mod particular intunecate deoarece el traieste in Haryana, un stat relativ prosper, statul cu cu cel mai disproportionat raport femei-barbati din tara: 861 la 1000.
 
Intr-adevar, de-a lungul Indiei raporturile cele mai disproportionate dintre sexe tind sa se regaseasca in comunitatile mai prospere. Departe de a fi o mostenire a unor comunitati retrograde, sovine, practica selectiei sexuale pe calea avortului (cunoscuta de asemenea sub numele de infanticid sau feticid al femeilor) infloreste pe masura ce economia Indiei se dezvolta si tara se modernizeaza. In capitala, New Delhi, raportul dintre sexe este mai dezechilibrat decat media nationala, cu 821 de femei la fiecare 1000 de barbati. Cateva dintre cele mai mari dezechilibre se regasesc in vecinatatile bogate ale sudului capitalei New Delhi.
 
Si cercetarile recente sugereaza ca avortul selectiv sexual este in crestere. Actionaid si Centrul International de Cercetare a Dezvoltarii din Canada au descoperit in 2008 ca in 4 din cele 5 state studiate – Punjab, Haryana, Madhya Pradesh si Himachal Pradesh – proportia dintre fete si baieti a scazut si mai mult. In anumite zone din Punjab, in castele inalte, raportul dintre fete si baieti era de 300 la 1000.
 
Se crede ca fetele costa mai mult
 
Motivele pentru care baietii sunt atat de doriti difera oarecum in functie de regiune. In societatile agricole precum Nandgaon, baietii mostenesc pamantul. In India urbana, o tendinta inspre familii mai mici joaca un animit rol: multe cupluri care aleg sa aiba doar un copil vor ca acel copil sa fie baiat.
  
La bazele preferintei pentru fii este o convingere ca fetele reprezinta o responsabilitate care necesita protectie si o zestre substantiala. Desi practica de a plati un sot si familia sa pentru faptul de a se casatori cu o fata a fost interzisa in 1961, violenta din cauza zestrei – cand o femeie este abuzata in casa rudelor sotului pentru faptul de a fi platit un pret insuficient – este in crestere, dupa cum spun organizatiile nonguvernamentale (ONG).
 
Chiar si in familiile care nu platesc zestre si in care fetele s-ar putea sa fie bine educate si angajate in campul muncii, femeile tind sa fie vazute ca si o povara, deoarece sunt percepute ca avand nevoie de mai multa grija si protectie decat barbatii, spune Puneet Bedi, un obstretician si activist impotriva feticidului femeilor, din New Delhi.
 
„Toata lumea vrea baieti – nu doar bogatii”, spune acesta. „Insa bogatii sunt aceia care isi pot permite cu usurinta accesul la tehnologie”.
 
Desi in India este ilegal ca doctorul sa faca cunoscut parintilor sexul copilului lor nenascut sau sa avorteze pe motive de sex, nu a existat aproape nicio reclamatie pentru aceasta crima. Ea este infaptuita „de orice doctor aproape fara exceptie”, spune Dr. Bedi.
 
Campaniile „Salvati fetitele”, lansate atat de guvern cat si de ONG-uri, au ridicat nivelul de constienta al oamenilor cu privire la problema feticidului femeilor, insa aparent au facut putin in ceea ce priveste schimbarea comportamentului lor.
 
Monitorul a scris despre dezechilibrul dintre sexe in China. Puteti citi despre aceasta aici.
 
Apreciere in crestere fata de fete?
 
Exista sperante ca din moment ce acum efectele raportului disproportionat dintre sexe devin vizibile in mod dramatic in locuri precum Nandgaon, acest fapt ii va face pe parinti sa-si reconsidere dorinta de a avorta copiii de sex feminin.
  
Satenii de aici spun ca imputinarea femeilor a avut deja un efect direct asupra obiceiurilor privitoare la zestre: aceasta devine mai mica sau dispare cu totul, in schimb raspunderea cade din ce in ce mai mult asupra barbatilor tineri de a se ingriji bine de viitoarele lor mirese.
 
Asa de rele sunt perspectivele romantice ale multor burlaci din Haryana incat acestia au inceput sa faca un pas de neconceput cu o generatie in urma: sa importe femei din alte state si deseori de alte religii, pentru a se casatori.  
 
Societatea Crucii Rosii din India, care activeaza impotriva feticidului femeilor de la un capat la altul al tarii, estimeaza ca cel putin 100 de femei din afara regiunii Haryana au fost cumparate de barbati din districtul Bhiwani, unul din cele 21 de regiuni ale Haryanei. In Nandgaon cel putin cinci mirese au fost importate din alte state.

Sursa articol/autori | Vox Vocis – Joi, 22 Aprilie 2010


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: