Publicat de: damianion | aprilie 21, 2010

David Livingstone, “O inima in inima Africii”

David Livingstone,

“O inima in inima Africii”

            David Livingstone s-a nascut la 19 martie 1813 intr-o comuna numita Blantyre, la 10 km departare de orasul Glasgow din Anglia. Livingstone a vazut lumina zilei intr-o familie minunata, ambii parinti fiind crestini si a crescut sub cele mai bune influente.

            La varsta de 9 ani David a primit un Nou Testament ca premiu fiindca a spus din memorie Psalmul 119 doar cu cinci greseli.

            La varsta de 20 ani, s-a petrecut in el marea schimbare spirituala. Adevarul Evangheliei a luat stapanirea intregii sale vieti umpland-o de dragostea lui Cristos. L-a inceput nu a avut de gand sa se faca misionar, dar daruia pentru sustinerea misionarilor cat putea de mult.

            Intr-o zi a ajuns in mainile sale un apel al lui Gutzlaff, misionar-medic in China, care cerea ajutorul bisericilor din Anglia si America in numele a milioane de suflete care zaceau in intuneric in China. Atat apelul cat si faptele misionarului au fost intrebuintate de Duhul Sfant pentru a-l convinge pe Livingstone sa devina misionar si inima lui s-a indreptat spre China. Avea pe atunci doar 21 de ani. Planul lui a fost sa studieze teologia si medicina. Cu mari greutati si cu multe economii s-a inscris la teologie si la medicina, studiind in pararel si greaca.

            Dupa un an de zile a intrat in legatura cu Societatea de Misiune Londoneza, careia si-a oferit serviciile ca misionar. El presimtea ca il asteapta greutati mari, dar a fost convins ca, cu ajutorul Domnului va trece biruitor prin toate. In 1838 a sustinut un examen in fata Societatii de Misiune Londoneze si de acolo a fost trimis in Ongar la reverendul R. Cecil pentru 3 luni de incercare. Nereusind sa treaca peste primele 3 luni de incercare , David Livingstone este trimis din nou la reverendul R. Cecil pentru inca 3 luni de incercare, pe care le trece cu brio.

            Problema grea pentru Livingstone in timpul studiilor sale a fost locul de misiune in care urma sa mearga. In China, unde planuise sa mearga, era razboi. In acest timp de nesiguranta, el facuse cunostinta cu un barbat care a insemnat mult pentru viata lui. Dr. Moffat, misionar in Africa, se intoarse acasa si a trezit un mare interes intre conationalii sai pentru misiunea crestina din Africa. Dupa multa chibzuinta Livingstone a spus: “ Ce rost are sa astept sfarsirea razboiului din China? Voi pleca in Africa!”. El a consultat pe directorul Societatii Misionare si acesta si-a dat consimtamantul. Astfel Africa a devenit campul sau de lucru. In  noiembrie 1840, Livingstone a luat doctoratul in medicina si licenta in farmacie la Facultatea din Glasgow.

            Dupa ce a fost ordinat la 20 noiembrie 1840 in biserica Ablion, Livingstone s-a imbarcat la 8 decembrie pe vaporul “George” pentru Africa.  Ajuns in sudul Africii, Livingstone a debarcat la Algoa-Pay si a mers spre Kumram, in tara Bechuana, cea mai indepartata statie a Societatii Misionare. Drumul l-a parcurs intr-un car cu boi. Ajuns acolo, Livingstone a vazut ca populatia de acolo era putina si imprastiata si astfel s-a hotarat sa patrunda in inima Africii. In aceasta prima calatorie Livingstone are si  prima  experienta in legatura cu o fata care s-a furisat in carul lui pentru a scapa de a fi vanduta cand se va face mare. Livingstone s-a bucurat de hotararea fetei dar a fost surprins de barbatul inarmat care venea dupa aceasta fata care a fost salvata de un sef de trib, crestin si el, pe numa Comar.

            Un moment important a fost cea de-a doua calatorie cand Livingstone a plecat in tinutul Bakhalta unde a dorit sa-si stabileasca centrul de activitate, dar nu primise nici o veste de la directorul Societatii. Putem observa acum cat de utile i-au fost lui

Livingstone cunostintele de medicina cu ajutorul carora el reuseste sa vindece doi copii. Un alt moment important din viata lui Livingstone este atunci cand merge la vanatoare de lei cu bastinasii si scapa cu viata dintr-un moment in care viata sa era pe punctul de a se sfarsi.

            Un alt mare eveniment din viata lui Livingstone este casatoria sa cu  Maria, fata misionarului Moffat.

            Livingstone era mereu insufletit de dorinta de a patrunde tot mai mult in “inima Africii” si astfel merge la Chonuane, apoi in Kolobeng, Sebituane si la Linyanti.In Kolobeng, Livingstone a stat mai mult ca deobicei si a inceput sa boteze negrii convertiti.

            Un moment dureros a fost acela al despartirii sale de familie, pe care a trimes-o in Anglia, pentru ca nu vroia ca , copii sai sa creasca in mediul si cultura africana.Este important de mentionat ravna si perseverenta  cu care calatorea  pentru a ajunge intr-un anume loc unde dorea sa imparta Evanghelia; Livingstone calatorind cateodata cu mainile sangerande si cu pantalonii rupti in genunchi si nu de putine ori a fost bolnav de friguri. Toata increderea sa era in Domnul Isus si toate actiunile sale  aveau ca scop misiunea si mantuirea negrilor.

            Dupa cativa ani petrecuti pe taram african, Livingstone se intoarce in Anglia unde a fost primit cu multa stima si respect, iar Societatea Regala de Geografie i-a decernat medalia de aur. Livingstone a calatorit prin tara si a tinut cuvantari despre Africa  si despre misiunea de acolo si a incercat sa incurajeze plecarea si a altor misionari.

            Cu ocazia celei de-a doua calatorii in Africa, Livingstone a mers cu scopul explorarii acestui continent.

            Livingstone si-a sfarsit alergarea pe acest pamant intr-o coliba din centrul Africii, fara un prieten sau cineva din familie care sa-i stea alaturi, departe de biserici si de lume, dar a murit in genunchi rugandu-se pentru Africa, incredintand-o Celui ce s-a jertfit pentru ea.


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: