Publicat de: damianion | martie 19, 2010

Tristul record la avorturi revine Marii Britanii şi României

Tristul record la avorturi revine Marii Britanii şi României

Sursa articol/autori | Vox Vocis – Joi, 18 Martie 2010

De Radio Vatican,

04.03.2010, Roma (Catholica) – Cu 2,9 milioane de avorturi practicate şi înregistrate în 2008 în toată Europa, avortul este principala cauză a morţii pe Bătrânul Continent, se afirmă în raportul “Avortul în Europa şi în Spania”, prezentat marţi la Bruxelles de “Institutul spaniol de Politică Familială”. Raportul este departe de a fi o simplă statistică despre populaţia continentului pentru că seamănă mai mult cu un buletin de război, cu o fotografie neorealistă după un masacru ascuns, se afirmă pe situl Radio Vatican. În cele 27 de ţări UE, căderea demografică în curs ar ajunge la zero dacă s-ar permite naşterea copiilor concepuţi. În prezent, numai în două ţări europene – Irlanda şi Malta – avortul este ilegal, în timp ce în 14 ţări este permis în anumite circumstanţe, iar în alte 11 este liber.

În 2008, au fost daţi la moarte 2,9 milioane de copii nenăscuţi, unul la fiecare 11 secunde, 327 în fiecare oră, 7.468 pe zi. În ultimii 15 ani, numai în Europa comunitară circa 20 de milioane de copii nenăscuţi nu au mai văzut lumina zilei, iar România, alături de Marea Britanie, Franţa şi Italia, face parte din grupul care conduce în tristul clasament al morţii. Creşterea cea mai mare s-a înregistrat în Spania, unde numărul avorturilor în ultimii 10 ani a cunoscut un salt de 115%. Luând în considerare şi ţările europene din afara Uniunii, avorturile practicate şi înregistrate în 2008 au fost circa 2 milioane 863 de mii; prin comparaţie, echivalentul populaţiei din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara luate la un loc (în acelaşi an Bucureştiul număra 1.943.981 de locuitori, potrivit Comisiei Naţionale de Statistică).

Referitor la motivele acestei alegeri extreme, criza economică nu poate fi singura, a afirmat la Radio Vatican Carlo Casini, preşedintele Mişcării pentru Viaţă: “Să confruntăm, de exemplu, datele a două ţări, Spania şi Polonia, care au aproximativ aceeaşi populaţie, de circa 40 de milioane, şi legi asemănătoare care permit avortul în caz de pericol pentru sănătatea şi viaţa mamei, violenţă sexuală şi malformaţii. În Spania, întreruperile de sarcină au crescut progresiv de la an la an, depăşind în prezent 100.000 de avorturi; în Polonia, în schimb, pe timpul regimului comunist erau foarte multe, dar după căderea regimului, s-au redus mult şi nu ajung niciodată la o mie. Cum se explică o asemenea diferenţă? Evident, respectul faţă de viaţă este mai mare în Polonia decât în Spania”.

“Există şi o degradare culturală care influenţează aplicarea legilor în domeniu. În Franţa şi Anglia, numărul avorturilor continuă să crească în timp ce, din fericire, Italia cunoaşte o uşoară scădere. Dar cum se poate înţelege acest fenomen? În Italia, în ciuda tuturor, vocea Papei şi a Bisericii reuşeşte să se facă auzită; în Franţa şi Anglia, cenzura împotriva vieţii nu poate fi evitată şi avorturile se înmulţesc. În cele din urmă, în Europa nu mai există conştiinţa că, orice s-ar spune, copiii sunt întotdeauna copii, chiar şi înainte de a se naşte. Dacă nu vom merge la rădăcina problemei şi dacă nu afirmăm acest principiu, de altfel, coerent cu logica drepturilor omului care se vehiculează atât de mult în Europa, şi anume principiul că toate fiinţele umane sunt egale, nu vom găsi cale de ieşire din această tragedie, din această înfrângere a Europei”.

Întrebat prin ce măsuri concrete crede că s-ar putea reduce plaga avortului în Europa, Carlo Casini a răspuns: “E necesar să fie prevăzuţi timpii pentru grădiniţă, timpii de muncă pentru mame, să fie elaborate politici pentru locuinţe. Dar mai înainte de toate acestea, este nevoie de educaţie în spiritul respectării vieţii, de efectuat în şcoli, educaţia copiilor, a tinerilor dar şi a celor adulţi. Educaţia trece întotdeauna prin şcoală, dar nu numai: educaţia se face şi prin mass-media, prin televiziune. Dacă astăzi nu ar mai fi vocea unui post de radio cum este acesta, sau a unor ziare, ar fi o tăcere totală, o cenzură totală”.

Sursa: Radio Vatican


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: