Publicat de: damianion | noiembrie 2, 2009

Binecuvântarea de a fi bătrân

rugaciuneBinecuvântarea de a fi bătrân 

Levetic 19:32

 

 •  
 •  
 •  

 

 • Proverbe:
  • „Pregătirea pentru batranete trebuie sa înceapă in adolescenta. Daca ai trăit fara rost pana la 65 de ani, nu ti se va umple viata de sens numai pentru ca ai ieşit la pensie!” 
  • „Patruzeci este vârsta batranetii pentru cei tineri,
   cincizeci este vârsta tinereţii pentru cei bătrâni.”
   (Victor Hugo) 
  • „Un tanar bătrân va fi un bătrân tanar.” (Benjamin Frank
 • Terminologie: termenul bătrân (patriarh, prezbiter) întâlnit in Biblie, se refera la bărbat matur si înţelept (nu se refera doar la vârsta înaintata a persoanei deşi nu o exclude si in multe situaţii o presupune). „Presbites” = om bătrân;  „presbiteros” = mai bătrân, mai in vârsta; „presbiteros” are legătura cu verbul „presgus” = cel care merge in fata.

       Bătrânii erau conducătorii intelepti ai neamului, conducătorii bisericii.

 • Exista o greşita mentalitate, conform căreia persoanele in vârsta nu mai au de spus prea mult societatii. Pe de o parte sunt persoanele mai tinere care considera ca bătrânii trebuie sa iasă din implicarea lor sociala. Pe de o alta parte sunt persoanele bătrâne care nu se mai vad in stare pentru o implicare in viata societatii.

Dar ce zice Biblia?

 

I.                   Rolul bătrânilor in Vechiul Testament:

1.      Participau in conducere – Numeri 11:16-17.

„Domnul i-a zis lui Moise: „Adunã la Mine saptezeci de bãrbati, dintre bãtrânii lui Israel, din cei pe care-i cunosti ca bãtrâni ai poporului si cu putere asupra lor; adu-i la Cortul Întâlnirii, si sã se înfãtiseze acolo împreunã cu tine. Eu Mã voi pogori, si îti voi vorbi acolo; voi lua din duhul care este peste tine, si-l voi pune peste ei ca sã poarte împreunã cu tine sarcina poporului, si sã n-o porti tu singur.”

Proverb: „Batranetea este preţul pe care trebuie sa-l plătim ca sa ajungem la înţelepciune.”

2.      Ii sfătuiau pe regi – 1Imparati 12:6-8.

„Împãratul Roboam s-a sfãtuit cu bãtrânii care fuseserã pe lângã tatãl sãu Solomon, în timpul vietii lui si a zis: „Ce mã sfãtuiti sã rãspund poporului acestuia?” Si iatã ce i-au zis ei: „Dacã vei îndatora astãzi pe poporul acesta, dacã le faci ce cer, si dacã le vei rãspunde cu vorbe binevoitoare, îti vor sluji pe vecie.” Dar Roboam a lãsat sfatul pe care i-l dãdeau bãtrânii, si s-a sfãtuit cu tinerii care crescuserã cu el si care erau împrejurul lui.”

3.      Judecau poporul – Deutoronom 22:13-19.

 • Bătrânii judecau pricinile de neînţelegere din popor.

4.      Erau martori in probleme legale – Rut 4:2-11.

Vs.1-2 „Boaz s-a suit la poarta cetãtii, si s-a oprit acolo. Si iatã cã cel ce avea drept de rãscumpãrare, si despre care vorbise Boaz, trecea. Boaz i-a zis: „Hei, cutare, apropie-te, stai aici.” Si el s-a apropiat, si s-a oprit. Boaz a luat atunci zece oameni dintre bãtrânii cetãtii si a zis: „Sedeti aici.” Si ei au sezut jos.”

5.      Îndeplineau ritualuri religioase – Exod 12:21.

„Moise a chemat pe toti bãtrânii lui Israel si le-a zis: „Duceti-vã de luati un miel pentru familiile voastre si junghiati Pastele.”

6.      Reprezentau seminţiile – 1Imparati 8:1-3.

„Atunci împãratul Solomon a adunat la el la Ierusalim pe bãtrânii lui Israel si pe toate cãpeteniile semintiilor, pe cãpeteniile familiilor copiilor lui Israel, ca sã mute din cetatea lui David, adicã Sionul, chivotul legãmântului Domnului. Toti bãrbatii lui Israel s-au strâns la împãratul Solomon, în luna lui Etanim, care este a saptea lunã, în timpul praznicului. Când au venit toti bãtrânii lui Israel, preotii au ridicat chivotul.”

7.      Ajutau la educarea poporului – Exod 19:7-8.

„Moise a venit si a chemat pe bãtrânii poporului si le-a pus înainte toate cuvintele acestea, cum îi poruncise Domnul. Tot poporul a rãspuns: „Vom face tot ce a zis Domnul!” Moise a spus Domnului cuvintele poporului.”

Proverb: „Tinerii inaintea batranilor sa aiba ochi si nu gura.”

 

II.                Rolul bătrânilor in Noul Testament, in Biserica:

1.      Termenul „bătrân” este sinonim cu „supraveghetor”- prezbiter  – Tit 1:6-7.

2.      Conduceau treburile bisericii – 1Tim.5:17.

Presbiterii (sau: bãtrânii) care cârmuiesc bine, sã fie învredniciti de îndoitã cinste, mai ales cei ce se ostenesc cu propovãduirea si cu învãtãtura pe care o dau altora.”

3.      Predicau si invatau adevărul – 1Tim.3:2, 5:17 Asigurau protecţie împotriva invataturilor false – FA.20:29-31, Tit 1:9.

„sã se tinã de Cuvântul adevãrat, care este potrivit cu învãtãtura, ca sã fie în stare sã sfãtuiascã în învãtãtura sãnãtoasã, si sã înfrunte pe potrivnici.”

 

III.             Atitudinea bisericii fata de bătrâni:

Proverb: ”Nu te plânge ca ai ajuns la batranete. La mulţi li s-a refuzat acest privilegiu.”

1.      Cinsteşte-i pe bătrâni – Levetic 19:32

„Sã te scoli înaintea perilor albi, si sã cinsteşti pe bãtrân. Sã te temi de Dumnezeul tãu. Eu Sunt Domnul.” 

Proverb: Vârsta inimii nu are nimic de a face cu culoarea parului.

2.      Asculta-i pe bătrâni – Iov 12:12

La bãtrâni se gãseste întelepciunea, si într-o viatã lungã e priceperea.”

3.      Încununează-i pe bătrâni – Prov.17:6

„Copiii copiilor Sunt cununa bãtrânilor, si pãrintii sunt slava copiilor lor.”

4.      Iubeşte-i pe bătrâni – 1Tim.5:1-3

Nu mustra cu asprime pe un bãtrân, ci sfãtuieste-l ca pe un tatã;…; pe femeile bãtrâne, ca pe niste mame;… Cinsteste pe vãduvele care Sunt cu adevãrat vãduve.”

Proverb: Multi considera batranetea un fel de boala de care nu scapa nimeni. Eu prefer sa consider tineretea o boala din care ne revenim de indata ce ajungem la batranete.

 

IV.             Atitudinea lui Dumnezeu fata de bătrâni:

1.      Ii binecuvântează cu roade – Ps.92:14-15

„Cei sãditi în Casa Domnului, înverzesc în curtile Dumnezeului nostru. Ei aduc roade si la bãtrânete, Sunt plini de suc si verzi, ca sã arate cã Domnul este drept, El Stânca mea, în care nu este nelegiuire.”

2.      Ii binecuvântează cu ocrotirea Sa – Isaia 46:3-4

„Ascultati-Mã, casa lui Iacov, si toatã rãmãsita casei lui Israel, voi pe care v-am luat în spinare de la obîrsia voastrã pe care v-am purtat pe umãr de la nasterea voastrã: pânã la bãtrânetea voastrã Eu voi fi Acelaşi, pânã la cãruntetele voastre vã voi sprijini.  V-am purtat, si tot vreau sã vã mai port, sã vã sprijinesc si sã vã mântuiesc.”

 

            Ce atitudine avem fata de imbatranirea noastră? Una de deznădejde, disperare? Sau una in care înţelegem ca acesta este mersul normal al vieţii noastre? Cu ajutorul lui Dumnezeu trebuie sa trăim frumos prin toate etapele vieţii noastre aşteptând întâlnirea si petrecerea veşniciei cu Creatorul nostru. Ce atitudine avem fata de persoanele bătrâne? Una duhovniceasca?

            Toţi oamenii sunt copii, insa nu toţi oamenii ajung sa fie bătrâni. Este un privilegiu sa fi bătrân, o binecuvântare!rugaciune2


Răspunsuri

 1. Cu durere trebuie sa constat ca traim caracteristica vremurilor lui Roboam, fiul marelui Solomon care cu siguranta l-a sfatuit bine in Proverbe cap.27:10-11a,22-23; 23:22-26; 22:6; 17:21-25; 15:20; 10:1, dar ca un fiu nebun ce era, acesta nu a ascultat sfaturile batranului si inteleptului tata,(vezi I Regi 12:1-33, fapt istoric savarsit la anul 975 inainte de Hristos !)
  Nu mai comentez situatia dramatica ce se repeta dupa 2984 de ani de la …”degetul cel mic al lui Roboam”… ci doar SUBLINIEZ CA A DEVENIT O PRACTICA OBISNUITA IN BISERICA DOMNULUI, practica prin care batranii bisericii nu numai ca sunt redusi la tacere, sunt „ANIHILATI DE SAMANTA LUI ROBOAM si SUNT CONDAMNATI LA ANONIMAT SI UITARE !

  Se zice ca intr-o cetate, guvernau tinerii. Batranii cetatiii fusesera demult redusi la tacere. Ei erau in calea noului, in calea progresului, in calea regenerarii, remanierii si revendicarii intaietatii, deci erau considerati un balast , ca ceva regresiv… S-a dat o „ordonanta de urgenta’ in stilul lui Roboam si au fost decimati toti batranii.
  Undeva, intr-un colt al cetatii, un tanar n-a vrut sa se supuna ordonantei de a-si nimici batranul din familie ci l-a ascuns intr-o pivnita si il ingrijea pe de-ascuns pana s-or schimba vremurile.
  S-a intamplat ca in timpul „Guvernarii de coalitie a tinerilor” vrajmasul sa impresoare si sa asedieze cetatea in vederea cuceririi acesteia.

  Alertat, „comitetul” tinerilor, s-a intrunit in regim de urgenta pentru a gasi solutia de iesire din impas, mai ales ca primisera un ultimatum prin care era motivat asediul cetatii si se dadea un termen de rezolvare. Vrajmasul pretindea recuperarea „unei funii de nisip” pe care stramosii le-o imprumutase candva celor din cetate.

  Se dadea de ceasul mortii „comitetul junilor guvernatori” in a gasi grabnic „funia”… Degeaba !
  Analize si cercetari zadarnice ale arhivelor, ale proceselor verbale redactate de batranii cetatii. Nu au gasit nicio „minuta”, nicio consemnare de registru in care sa se faca referinta la pretinsa funie de nisip… Erau disperati ! Ce sa faca ? O, de-ar mai avea macar un batran pe care sa-l intrebe , atunci ce bine ar fi! Ar fi gasit o solutie salvatoare ! Dar asa…vor trebui sa accepte resemnati si regretand sfarsitul…

  Tanarul care isi ascunsese tatal in pivnita, se intoarce intristat acasa si, cu gand sa-si ia ramas bun de la el, ii zice:
  -Tata, de astazi, nu te voi mai putea vedea caci iata ce am patit…
  Batranul se uita la el surazand cu subanteles si-i spune:
  -Fiule, mai este o speranta… Mergi la prietenii tai si spune-le sa alcatuiasca o delegatie pentru incheierea unui armistitiu si care sa-i intrebe pe vrajmasi: ” Cum arata funia voastra de nisip, pentru ca noi avem mai multe funii de nisip imprumutate de la vecinii nostri si nu mai stim care va apartine, care este a voastra !”

  Tanarul sa- dus la ceilalti si le-a impartasit inteleptul sfat al batranului din cetate… trecut pe linie moarta de cei tineri… Toti au inteles importanta batranilor si intelepciunea sfaturilor lor in vremuri grele si nevoia de decizii corecte si binecuvantate…

  Poveste ? Nu-i poveste ci realitatea durerasa a vremurilor din urma cand, mai mult ca oricand Bisericile Domnului si nu numai, au imperioasa nevoie de sfaturile, prezenta si rugaciunile batranilor. Asa ne invata Cuvantul Domnului in Evrei 13:7-21. CINSTI BATRANII CACI EI V-AU DAT VIATA, EI V-AU FOST PARINTI, CA SI EI VETI FI SI VOI IN CURAND…!


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: