Publicat de: damianion | decembrie 29, 2008

La final de an

La capatul alergarii

2Timotei 4:1-8

 

1Corinteni 1:8  ,,El vã va întãri pânã la sfârsit, în asa fel ca sã fiti fãrã vinã în ziua venirii Domnului nostru Isus Hristos.” Accentul este pus pe ceea ce face Dumnezeu pentru noi in calatoria noastra spre finalul acestei umlbari in lumea de aici.

2Timotei 4, vesetele 6-7 vorbesc despre  ceea ce a facut apostolul Pavel, iar versetul 8 reprezinta ceea ce el asteapta. Daca ai facut ceea ce trebuie inaintea Domnului, atunci te poti astepta la rasplatirea Sa. In versetele 1-5 este descrisa mostenirea pe care apostolul Pavel o lasa lui Timotei: propovaduieste Cuvantul, fii treaz in toate lucrurile, rabda suferintele, fa lucrul unui evanghelist, implinestet-ti bine slujba. Oare care este mostenirea spirituala pe care noi o lasam in urma ?

 

Jertfa este implinita,, Cãci eu Sunt gata sã fiu turnat ca o jertfã de bãuturã”, vs.6A. Moartea apostolului Pavel este aproape, el este gata sa fie turnat ca o jertfa de bautura. Apostolul Pavel asemana varsarea de sange, in urma martirajului, cu varsarea unei ofrande de bautura peste o jertfa (Exod 29:40; Filip.2:17).

 

Timpul plecarii este aproape ,, clipa plecãrii mele este aproape.” vs.6B. Termenul din limba greaca folosit de apostolul Pavel pentru ,,plecare” este ,,analusis” care inseamna ,,dezlegare”. Acest termen mai era folosit si in urmatoarele ocazii: era folosit de marinari pentru ,,dezlegarea” unui vas, ridicarea ancorei; era folosit de plugari, exprimand ,,desjugarea” animalelor de tractiune istovite dupa o zi de munca grea; era folosit de calatori sugerand ,,ridicarea” tarusilor unui cort, inaintea pornirii la drum; era folosit de filosofi, semnificand ,,solutia” (analiza) la care s-a ajuns in elucidarea unei probleme. Iata dar, bogatia vocabularului folosit de apostolul Pavel in exprimarea mesajului.

 

Lupta cea buna este ispravita,,M-am luptat lupta cea bunã, mi-am isprãvit alergarea, am pãzit credinta. “ vs.7.  Nu este o lupta oarecare, ci este lupta cea buna, adica a credintei. Apostolul intelege ca epuizanta alergare este pe terminate. A alergat bine in cursa ce i-a stat inainte, acum este aproape de linia de sosire. A pazit credinta, doctrina incredintata si a transmis-o mai departe.

 

Binecuvantata rasplata este asteptata – ,,De acum mã asteaptã cununa neprihãnirii pe care mi-o va da, în „ziua aceea” Domnul, Judecãtorul cel drept. Si nu numai mie, ci si tuturor celor ce vor fi iubit venirea Lui.” vs.8. Cununa neprihanirii pe care o ofera Domnul, Judecatorul in ,,Ziua aceea”.

 

La final de an sau de viata, putem privi in urma pentru a remarca: jertfa noastra pentru Dumnezeu, timpul plecarii noastre este aproape, felul in care am dus lupta cea buna; insa putem privi si inainte asteptand binecuvantata rasplata pe care ne-o va da Dumnezeu. Ce lasam in urma, insa ce ne asteapta in viitor? Viitorul este legat de trecutul nostru. Credinciosul care isi traieste viata dupa voia lui Dumnezeu se poate bucura de viitorul pe care i-l pregateste Domnul.


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: